Norul „excepțional de dens” cu praf din Sahara nu va ajunge în România

Norul „excepțional de dens” cu praf din Sahara nu va ajunge în România

Un nor de praf „excepțional de dens” din Sahara își croiește drum prin Europa. Avertismentul a venit ieri de la Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene.

Însă circulația aerului nu favorizează pătrunderea acestei mase de aer cu praf saharian deasupra României, a anunțat marți Administrația Națională de Meteorologie.

„În perioada 9 aprilie ora 17 – 11 aprilie ora 18 circulația aerului deasupra continentului european nu va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României”, a transmis ANM.

ADVERTISING

Conform meteorologilor, în perioada menționată nu vor fi precipitații.

Norul de praf a trecut peste mare parte a Spaniei pentru a ajunge în sud-estul Franței, Germania și colțul de sud-est al Marii Britanii. A adus apusuri colorate în multe regiuni, lăsând depozite de praf pe mașini și geamuri.

Dar a adus și particule minuscule „PM10” – care sunt suficient de mici pentru a fi inhalate – depășind pragul de siguranță al UE în unele regiuni.

Norul de praf este al treilea de acest tip care ajunge în Europa în ultimele săptămâni. Dar este primul catalogat drept „excepțional de dens” de Copernicus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇