Vom avea o primăvară bizară, cu mult praf din Sahara și contraste termice. Climatolog: Și noi suntem uimiți

Vom avea o primăvară bizară, cu mult praf din Sahara și contraste termice. Climatolog: Și noi suntem uimiți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Climatologul Roxana Bojariu preconizează că ne aşteaptă o primăvară neobişnuită, cu episoade în care mai vin peste ţara noastră nori de praf saharian, dar şi cu schimbări bruşte de temperatură, cum deja am experimentat la final de martie. Per ansamblu, o primăvară mult prea caldă, aşa cum a fost şi iarna, de altfel.

Specialistul susţine că nu ar trebui să ne temem de aceşti nori de praf saharian (unul tocmai a trecut rapid peste România, graţie vântului puternic de ieri), pentru că acest aer încărcat venit din Africa are şi efecte benefice.

ADVERTISING

"Dacă vorbim de aceste particule cu originea în zone din nordul Africii, ele deja au trecut, tocmai pentru că a fost această mișcare atmosferică foarte rapidă, de ieri, produsă de frontul rece care a înlocuit aerul foarte cald.

S-a văzut că ieri a traversat România această masă cu particule din, să zicem generic, Sahara. 

Vom mai avea astfel de episoade, pentru că acum, până în iunie, este sezonul cel mai propice formării sistemelor de joasă presiune în Mediterana, care antrenează inclusiv acest praf de deasupra zonelor deșertice din nordul Africii, dar nu numai. Sunt și alte zone deșertice care pot să ducă la acest transport. 

ADVERTISING

Destule reprize de praf saharian am putea avea până în iunie. Mi-e greu să fac o predicție, dar am avut deja trei episoade până acum, unele mai ușoare, altele mai intense, cum a fost și acest ultim episod care a dus praf saharian până în Estonia. Deci n-a fost numai zona țării noastre. Vă dați seama ce transport intens.

Efectele pot fi asupra sănătății publice, chiar dacă sursele locale de multe ori covârșesc această sursă ce se diminuează totuși din locul de origine. Pentru că şi noi avem praful nostru și e destul de mult. 

ADVERTISING

Dar, pe de altă parte, sunt și alte efecte benefice. De exemplu: acest praf conține micro-minerale, conține fosfor, conține fier, care ajută în ocean sau în mare, în Marea Mediterană şi eliberează oxigen, de exemplu. 

Dar și pe soluri: ele se îmbogățesc și devin mai fertile cu astfel de substanțe. Deci e un beneficiu pentru mediu", a explicat Roxana Bojariu, la Antena3.

Cât despre prognoza meteo pentru primăvară, climatologul a vorbit despre episoade mult prea calde şi oscilaţii de temperatură.

"E o primăvară neobișnuită, prin aceste contraste foarte puternice, contraste care vin de la temperaturi extraordinari de mari, vă spune un climatolog care se uită în cifre, și noi suntem uimiți, cei obișnuiți cu cifrele, când vedem temperaturi de 31 de grade nu doar într-o zi și în mai multe zone din sudul României, dar au fost zone și în sud-estul Europei, în Grecia, în Bulgaria (aceste temperaturi s-au atins în weekend-ul trecut - n.red.). 

Trecerea la episoade mai reci se face nu neapărat cu atingerea unor anomalii negative puternice. 

Ajungem la normal sau ușor pe sub normă, numai că acest contrast rămâne foarte mare și balanța înclină pe partea pozitivă a anomaliilor de temperatură. 

Deci o primăvară foarte caldă care urmează unei ierni iarăși nefirești, dar nu e vorba numai de România", a mai spus Roxana Bojariu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇