Un nor de praf din Sahara „excepțional de dens” ajunge în Europa

Un nor de praf din Sahara „excepțional de dens” ajunge în Europa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nor de praf „excepțional de dens” din Sahara își croiește drum prin Europa.

Avertismentul vine de la Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene, citat de Sky News.

Norul de praf a trecut peste mare parte a Spaniei pentru a ajunge în sud-estul Franței, Germania și colțul de sud-est al Marii Britanii. A adus apusuri colorate în multe regiuni, lăsând depozite de praf pe mașini și geamuri.

Dar a adus și particule minuscule „PM10” – care sunt suficient de mici pentru a fi inhalate – depășind pragul de siguranță al UE în unele regiuni.

ADVERTISING

Oamenii din sudul și estul Spaniei au ajuns să respire aer deosebit de murdar, unii senzori înregistrând concentrații de PM10 de patru ori peste limita acceptată.

Norul de praf este al treilea de acest tip care ajunge în Europa în ultimele săptămâni. Dar este primul catalogat drept „excepțional de dens” de Copernicus.

„Deși nu este neobișnuit ca norii de praf din Sahara să ajungă în Europa, a existat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade în ultimii ani, care ar putea fi atribuită modificărilor tiparelor de circulație atmosferică”, spune Mark Parrington, om de știință la CAMS.

ADVERTISING

Norul e de așteptat să se ducă spre Suedia, Finlanda, Marea Baltică și nord-vestul Rusiei.

Să ne speriem de praful de Sahara?

Unii nori de praf anteriori au ajuns şi în România.

Zilele trecute climatologul Roxana Bojariu spunea că ne aşteaptă o primăvară neobişnuită, cu episoade în care mai vin peste ţara noastră nori de praf saharian.

Specialistul susţine că nu ar trebui să ne temem de aceşti nori de praf saharian (unul a trecut rapid peste România), pentru că acest aer încărcat venit din Africa are şi efecte benefice.

ADVERTISING

"Vom mai avea astfel de episoade, pentru că acum, până în iunie, este sezonul cel mai propice formării sistemelor de joasă presiune în Mediterana, care antrenează inclusiv acest praf de deasupra zonelor deșertice din nordul Africii, dar nu numai. Sunt și alte zone deșertice care pot să ducă la acest transport. 

Destule reprize de praf saharian am putea avea până în iunie. Mi-e greu să fac o predicție, dar am avut deja trei episoade până acum, unele mai ușoare, altele mai intense, cum a fost și acest ultim episod care a dus praf saharian până în Estonia. Deci n-a fost numai zona țării noastre. Vă dați seama ce transport intens.

Efectele pot fi asupra sănătății publice, chiar dacă sursele locale de multe ori covârșesc această sursă ce se diminuează totuși din locul de origine. Pentru că şi noi avem praful nostru și e destul de mult. 

Dar, pe de altă parte, sunt și alte efecte benefice. De exemplu: acest praf conține micro-minerale, conține fosfor, conține fier, care ajută în ocean sau în mare, în Marea Mediterană şi eliberează oxigen, de exemplu. 

Dar și pe soluri: ele se îmbogățesc și devin mai fertile cu astfel de substanțe. Deci e un beneficiu pentru mediu", a explicat Roxana Bojariu, la Antena3.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇