Cel mai curajos om din Sintești e decis să învingă în lupta cu poluarea

De 13 ani se deplasează într-un scaun cu rotile, iar viața sa se împarte între rezolvarea problemelor persoanelor cu handicap și găsirea soluțiilor de stopare a emisiilor toxice din zonă. Când toți cei din jurul său au depus armele, Marius Stratulat a hotărât să meargă până la capăt, să-și salveze casa, afacerea, angajații și localitatea.
Cel mai curajos om din Sintești e decis să învingă în lupta cu poluarea

Strada principală din Sintești, comuna Vidra, județul Ilfov, se numește chiar „Strada Principală” și se asfaltează. De-o o parte și de alta, pe o lungime de 300 de metri, se înșiră celebrele vile cu zeci de turnulețe.

Trecând de ele, drumul se împotmolește într-un rond dominat de impozanta statuie a unui soldat cu arma la picior și un steag în mână, care le amintește trecătorilor de sacrificiul militarilor români din Primul Război Mondial.

Dar rarii trecători nu prea o bagă în seamă, iar șoferii mașinilor ajunse în rond au prea puțin timp s-o observe. Imediat după statuie, prima stradă la stânga, cum vii dinspre nord, e, logic, strada Monumentului. 

La prima vedere, nu se deosebește cu nimic de străzile comunelor din sudul României, cu copaci la poartă, curți mari, cu vegetație bogată, pomi fructiferi, grădini de legume și flori.

Casele sunt de înălțimi diferite, cu acoperișuri din materiale și culori diferite, cu forme și poziții diferite. Nu au nimic din rigoarea construcțiilor germanice ale satelor transilvane.

La a doua vedere, rulând pe strada asfaltată, în capăt poți vedea groapa de gunoi de la Vidra, o denumire improprie, pentru că, în realitate, e un munte de deșeuri.

ADVERTISING

În ultima casă, pe partea stângă, la câteva sute de metri de singurul depozit de resturi menajere care deservește Bucureștiul și județul Ilfov, locuiește Marius Stratulat.

StradaPrincipalaSintesti
SINTEȘTI. Strada Principală din localitate, cunoscută și pentru șirul de vile cu turnulețe - Foto: spotmedia.ro

Accidentul

Bărbatul de 37 de ani, cu o față rotundă, un zâmbet bogat, care pune în evidență o dantură perfectă, înrămată de o barbă scurtă din care se ițesc câteva fire albe, folosește, pentru deplasare, un scaun cu rotile.

În urmă cu 13 ani, după un accident de motocicletă care a avut loc chiar în „zona Sintești”, a suferit o leziune la coloana vertebrală și a rămas paralizat de la brâu în jos.

Accidentul „nu a stat în calea fericirii și ambiției mele. Fotoliul rulant a devenit prietenul meu”, a mărturisit Marius Stratulat, într-un interviu acordat spotmedia.ro.

Bărbatul conduce o companie cu 50 de salariați, „cel mai mare angajator” din Vidra, o fundație, un centru medical de recuperare, a candidat la Primăria Vidra și luptă să înlăture poluarea din zonă.

În timp ce vorbește, vocea sa aspră și privirea tăioasă sugerează voință și determinare, calități ce se ascund în spatele realizărilor unui om care s-a luat la trântă cu soarta.

„Înainte de accident, am avut o situație tragică în familie. Tatăl meu a decedat și m-am trezit, așa, peste noapte, că sunt nevoit să muncesc ca să întrețin familia. Aveam două job-uri când s-a întâmplat nenorocirea”, a povestit Marius Scarlat.

„După accident, am continuat să muncesc. A fost ambiția mea. În zilele noastre consider munca o ambiție. Oamenii fug de muncă, iar cine muncește mie mi se pare că are mult curaj”, a spus bărbatul.

Triunghiul morții

Marius, alături de asociatul său, conduc compania MSN Life Services, care are ca obiect de activitate vânzarea de echipamente pentru persoanele cu dizabilități, cum ar fi fotoliile rulante, un centru de recuperare medicală, dar și un atelier de reparații și întreținere a echipamentelor acestor persoane.

Mai mult, Marius Stratulat e un bucătar priceput și vedetă TV. A participat la emisiunea concurs „Chefi la cuțite”, difuzată de Antena 1, fiind invitat și într-o serie de programe motivaționale în care a povestit provocările vieții sale și cum le-a depășit.

Faptul că trăiește și muncește, prins ca-ntr-un clește între arderile ilegale de deșeuri și muntele de gunoi din spatele casei sale, l-a transformat și într-un neînfricat activist de mediu.

Nu a avut ce face pentru că viața lui se desfășoară „între un adăpost ilegal de câini, care are peste 400 de chiriași. Toată ziua latră și poluează pentru că nu există un contract cu cineva care să preia reziduurile din adăpost. Apoi, la câteva sute de metri, este muntele de gunoi și la alte sute de metri sunt arderile ilegale, care se desfășoară pe șoseaua principală”, povestește Marius Stratulat.

GunoiSintestiVidraSM
VIDRA. Depozitul de gunoi funcționează fără a respecta legislația internă și directivele Comisiei Europene. România a intrat în procedură de infringement din cauza modului defectuos în care administrează deșeurile - Foto: spotmedia.ro

Într-un astfel de triunghi al morții, funcționează un centru medical la care vin persoane cu diverse handicapuri din toată țara pentru a face recuperare, asistați de medici și tehnicieni, un centru curat, dotat cu aparatură modernă, cu spații largi și mobilier viu colorat pentru a împrăștia în jur optimism și încredere.

Am luat la cunoștință

„Am investit mult în instalația de filtrare a aerului. Foarte mult”, spune el, în timp ce stă în mijlocul unei săli de sport uriașe, înconjurat de mingi medicinale și aparate de fitness.

La un moment dat, face un gest cu mâinile spre cer, ca și cum ar aștepta o minune, dar de fapt arată spre două aparate uriașe de climatizare, prinse și mascate în tavanul fals. E un mod costisitor de luptă cu mirosul împrăștiat de gunoi și arderile de deșeuri.

MariusStratulatSala
AER CURAT. Marius Stratulat, în sala de recuperare a centrului său, arătând că investiția cea mai mare din încăpere e instalația de filtrarea a aerului - Foto: spotmedia.ro

Se deplasează rapid și dezinvolt, folosindu-și brațele puternice, anunțând faptul că lucrează la un plan prin care va rezolva poluarea din Sintești.

Nu dă amănunte și nu se laudă. Nu vrea să transmită decât că e hotărât să meargă până la capăt.

Taxele și impozitele pe care le plătește statului român și administrației locale din Vidra sunt de 900.000 de euro, anual.

Nu are nicio legătură cu primarul, nu primește niciun ajutor de la stat, iar tot ce are a construit prin propriile forțe, alături de asociatul și angajații săi, mulți dintre ei fiind persoane cu handicap, cărora le-a oferit șansa la o viață normală.

„Începând cu anul 2020 am făcut foarte multe demersuri prin care am arătat poluarea din zonă, cerându-le autorităților s-o oprească. Am înființat un ONG, am făcut petiții către primărie, scrisori în care am prezentat modul greșit de gestionare a deșeurilor din comună și dovezi că poluarea nu este stopată”, a povestit Marius Stratulat, pentru spotmedia.ro.

„Ne-am adresat primăriei, Consiliului Județean Ilfov, Gărzii de Mediu și ANPM (Agenția Națională de Protecția Mediului). Am făcut sesizări și către compania EcoSud, cea care administrează groapa de gunoi. Răspunsurile pe care le-am primit au fost de genul: am luat la cunoștință, urmează să se verifice”, a spus Marius Stratulat.

Pericolul, o noțiune relativă

Groapa de gunoi de la Vidra a început să funcționeze în anul 2000. Arderile ilegale din zonă se derulau deja. 

Unii activiști de mediu, intervievați pentru seria de articole publicată de spotmedia.ro pe această temă, au spus că locul ales pentru groapa de gunoi nu a fost întâmplător, în zonă înregistrându-se deja o poluare intensă.

„Pericolul a devenit o noțiune relativă pentru mine. Au înțeles că n-am nimic de pierdut. Un om care n-are nimic de pierdut se războiește până la capăt. Asta le-am arătat. Nu doar că am primit amenințări, au trimis <băieți> la mine poartă. M-au păzit zile întregi. Mi-au transmis să renunț la războiul cu groapa de gunoi”, a povestit Marius Stratulat.

A reușit, la un moment dat, să blocheze depozitul de deșeuri. Efectiv a ridicat bariere de acces pe drum, iar mașinile nu mai puteau ajunge la descărcare.

La scurt timp a fost sunat de un important om politic de la acea vreme care i-a cerut să renunțe la protest, promițând că va rezolva problema poluării din zonă. „Nu s-a întâmplat nimic”, spune Marius Stratulat.

MariusStratulatCasa
ACASĂ. Marius Stratulat, în fața casei sale, ultima locuință până la muntele de gunoi care se poate observa în plan îndepărtat - Foto: spotmedia.ro

Oamenii nu mai vor să se implice

Comuna Vidra din care face parte și satul Sintești are o populație de 11.000 de locuitori.

„7.000 dintre ei sunt votanți, dar oamenii nu mai vin la urne. Există o mare nemulțumire la nivelul localității, iar cei din Vidra cred că indiferent cine e la primărie nu se va schimba nimic. Nu mai au încredere în nimeni. Oamenii vor să scape de poluare, dar nu mai vor să se implice…”, a mai spus Marius Stratulat.

Problema deșeurilor și cea a calității aerului ce afectează partea de sud a județului Ilfov sunt vechi de un sfert de secol. Nu s-au rezolvat de la sine, ci s-au agravat din cauza corupției din Guvern, din agențiile de mediu, Consiliul Județean și primării.

Marius Stratulat e singur, dar decis să meargă până la capăt - să stopeze poluarea și arderile ilegale. 

Și-a propus să schimbe destinul unei zone din România, considerată de opinia publică epicentrul emisiilor toxice și a unor mirosuri insuportabile, într-una în care se va respira aer curat. Și e convins că va găsi o cale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇