Parlamentul European introduce pedepse dure pentru distrugerea naturii: Până la 10 ani de închisoare pentru infracțiunile contra mediului

Parlamentul European introduce pedepse dure pentru distrugerea naturii: Până la 10 ani de închisoare pentru infracțiunile contra mediului
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Uniunea Europeană a devenit primul organism internațional care incriminează cele mai grave cazuri de distrugere a mediului. Pedepsele care vor fi aplicate ajung până la 10 ani de închisoare.

Parlamentul European a aprobat marți noi norme privind infracțiunile de mediu și sancțiunile aferente. Noua directivă a fost adoptată cu 499 voturi pentru, 100 împotrivă și 23 abțineri, se arată într-un comunicat al Parlamentului UE.

Biroul European de Mediu citează în raportul privind lupta împotriva criminalității ecologice în Europa numeroase exemple de infracțiuni împotriva mediului care rămâneau nepedepsite, întrucât nu erau incluse în vechea directivă. Printre acestea se numărau pescuitul ilegal de ton roșu, poluarea agroindustrială în zonele protejate, precum și practicile ilegale de vânătoare și frauda pe piața carbonului.

Directiva actualizează lista infracțiunilor penale, iar acum aceasta include:

ADVERTISING
  • comerțul ilegal cu lemn;
  • captarea și epuizarea resurselor de apă;
  • încălcări grave ale legislației UE privind substanțele chimice;
  • poluarea cauzată de nave;
  • răspândirea speciilor exotice invazive;
  • distrugerea ozonului.

Noile norme acoperă și așa-numitele "infracțiuni calificate", cum ar fi incendiile forestiere la scară largă și poluarea generalizată a aerului, apei și solului, care duc la distrugerea unui ecosistem, fiind comparabile cu ecocidul.

Directiva nu menționează, totuși, pescuitul, exportul de deșeuri toxice în țările în curs de dezvoltare sau frauda pe piața carbonului, notează Euronews.

Pedepse cu închisoarea și amenzi grele

Legea naturii votată de Parlamentul UE este considerată revoluționară pentru că introduce în premieră pedepse severe pentru distrugerea mediului.

Conform directivei, persoanele fizice, dar și reprezentanții companiilor, precum directori sau membri ai consiliului de administrație, vor fi pasibili de pedeapsa cu închisoarea, în funcție de durata și gravitatea daunelor și de reversibilitatea lor.

ADVERTISING

Infracțiunile calificate pot fi pedepsite cu opt ani de închisoare, cele care duc la moartea unei persoane cu zece ani de închisoare, iar celelalte infracțiuni cu până la cinci ani de închisoare.

Toți cei care încalcă prevederile legale vor fi obligați să refacă mediul afectat și să ofere compensații. În plus, vor fi pasibili și de amenzi.

Antonius Manders (PPE, Olanda), raportorul Parlamentului European, consideră că directiva este un pas înainte, iar pedepsele vor preveni multe agresiuni asupra naturii. "Directorii executivi pot risca o amendă, dar nu vor să fie implicați personal. Nu vor să meargă niciodată la închisoare", a declarat el. Acesta a explicat că făpașii pot fi trași la răspundere dacă se dovedește că erau conștienți de consecințele deciziilor lor și aveau puterea de a opri infracțiunile.

Statele membre vor alege dacă introduc amenzi pentru companii de 3% sau 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial, în funcție de infracțiune, sau amenzi fixe de până la 40 de milioane de euro.

ADVERTISING

De asemenea, va rămâne la latitudinea statelor membre dacă infracțiunile comise în afara blocului european în numele companiilor din UE vor intra sub incidența noii directive, întrucât Uniunea Europeană nu a convenit încă asupra acestui aspect.

Protecție pentru avertizorii de mediu

Eurodeputații au insistat ca avertizorii care raportează infracțiuni împotriva mediului să beneficieze de sprijin și asistență în cadrul procedurilor penale.

Statele membre vor oferi formări de specialitate pentru polițiști, judecători și procurori, vor pregăti strategii naționale și vor desfășura campanii de sensibilizare pentru a combate infracțiunile contra mediului.

Datele pe care guvernele țărilor UE le vor colecta despre infracțiunile împotriva mediului vor fi folosite pentru combaterea distrugerii naturii, iar Comisia Europană va actualiza periodic lista de infracțiuni și sancțiuni în domeniul mediului.

"Era timpul să combatem infracțiunile transfrontaliere comise la nivelul Uniunii Europene prin sancțiuni armonizate și disuasive, pentru a preveni noi infracțiuni împotriva mediului. Acest acord garantează că poluatorii vor plăti. Mai mult, este un mare pas înainte, fiindcă orice persoană aflată într-o funcție de conducere la o companie responsabilă pentru poluare poate fi acum trasă la răspundere împreună cu compania. Introducând obligația de diligență, lumea nu se mai poate ascunde în spatele unor permise sau lacune legislative", a spus Antonius Manders după votul în plen.

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Criminalitatea împotriva mediului este a patra cea mai mare activitate infracțională din lume și reprezintă una dintre principalele surse de venit pentru crima organizată, alături de droguri, arme și trafic de persoane.

Comisia Europeană a introdus în decembrie 2021 o propunere de consolidare a protecției mediului în UE prin intermediul dreptului penal pentru a combate înmulțirea infracțiunilor penale împotriva mediului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇