Corupția care ne ucide. Există o legătură directă între poluare și tuberculoză, boli de inimă, diabet. Autoritățile tac, nimic nu se schimbă

Datele a două studii publicate în 2023 și 2024 arată că românii care locuiesc în sudul și estul țării sunt grav afectați de toxicitatea aerului pe care-l respiră. Nu numai că autoritățile publice nu finanțează astfel de cercetări, dar nici măcar nu se arată interesați de rezultatele acestora pentru a lua măsuri de protejare a populației.
Corupția care ne ucide. Există o legătură directă între poluare și tuberculoză, boli de inimă, diabet. Autoritățile tac, nimic nu se schimbă

Părăsind labirintul cuptoarelor ilegale de deșeuri care au împânzit județul Ilfov, am pornit spre medicul care, în două studii consecutive, a atras atenția că există o cauză directă între poluarea aerului din sudul țării și creșterea accelerată a numărului de cazuri de tuberculoză și a afecțiunilor cardiovasculare.

Beatrice Mahler „este medic primar pneumolog, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, doctor în științe medicale, cu preocupări în sfera tuberculozei și a impactului poluării asupra aparatului respirator. Din 2018, este managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București”, se arată în prezentarea făcută de Editura Humanitas la cartea ei „Comunicarea Medic – Pacient, în cuvinte și dincolo de ele”.

Într-un interviu, Beatrice Mahler a confirmat pentru spotmedia.ro faptul că în România nu există studii științifice despre impactul poluării asupra sănătății, acesta fiind unul din motivele pentru care, împreună cu alți cercetători, au decis că trebuie să aducă o schimbare.

Pe parcursul ultimilor ani, Beatrice Mahler a observat o evoluție rapidă și surprinzătoare a îmbolnăvirilor de tuberculoză, în condițiile în care nivelul de trai din țara noastră creștea odată cu dezvoltarea economică.

ADVERTISING

În urma celor două studii, „am făcut o corelație directă între creșterea numărului de internări în spitale, inclusiv în urma atacurilor cerebrale și o corelație indirectă prin creșterea numărului de persoane internate cu afecțiuni cardiovasculare, boli ischemice și pusee de hipertensiune”, a declarat medicul Beatrice Mahler, în exclusivitate pentru spotmedia.ro. 

Impactul poluării aerului asupra sănătății

„În urma analizării datelor, de asemenea, s-a constatat legătura dintre poluarea aerului și pacienții care necesitau asistență din partea medicilor diabetologi”, a mai spus Beatrice Mahler.

VIDEO. Medicul Beatrice Mahler confirmă legătura directă dintre poluare și internarea în spital - Sursa: Spotmedia.ro

CITIȚI toate articolele din seria care descrie ravagiile făcute de arderile ilegale și depozitarea neconformă a gunoaielor din Sintești, județul Ilfov.

Campioni la tuberculoză

În luna februarie a acestui an, o echipă de cercetare formată din medici, statisticieni și geografi, din care a făcut parte și Beatrice Mahler, a publicat un studiu în revista științifică „GeoHealth”, intitulat: „Modelul spațio-temporal al distribuției tuberculozei în România și poluarea cu pulberi în suspensie asociată cu riscul de infecție”. 

În România, „prin modelarea distribuției geografice a tuberculozei, a fost evidențiată corelația spațială cu poluarea cu particule (PM 2,5). Rezultatele evidențiază legătura dintre distribuția tuberculozei, poluarea aerului și dezvoltarea socio-economică, ceea ce necesită o analiză detaliată a datelor epidemiologice obținute în cadrul programului național de supraveghere și control al tuberculozei din perspectiva distribuției geografice”, arată concluzia studiului citat.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ce privește incidența cazurilor de tuberculoză, a spus medicul Beatrice Mahler. 

VIDEO. Un studiu care confirmă că în partea de sud și cea de est a României poluarea este intensă - Sursa: spotmedia.ro

„Întrebarea pe care ne-am pus-o”, a explicat cercetătoarea, „a fost dacă aceste numeroase îmbolnăviri au și o altă cauză în afara condițiilor socio-economice”. 

„Noi am venit cu expertiza medicală, geografii cu expertiza geospațială, luând în calcul relieful, impactul pe care îl poate avea mediul, temperatura și umiditatea. Însă descoperirea noastră a fost că numărul de îmbolnăviri de tuberculoză era determinat direct de nivelul ridicat de particule PM 2,5 din atmosferă în zona de sud și de est a României”, a explicat Beatrice Mahler pentru Spotmedia.ro. 

Poluarea crește internările în spitale cu 60%

În studiul publicat în revista științifică „Atmosphere”, în aprilie 2023, realizat de o echipă de medici și statisticieni de la ASE și Institutul Național de Statistică, studiu la care a lucrat și specialistul pneumolog Beatrice Mahler, se arată că: „S-a constatat o corelație statistică semnificativă între valorile medii lunare ale PM 2,5 și PM 10 și spitalizările pentru boli respiratorii și cardiovasculare”. 

„O creștere cu 10 µg/m3 (micrograme pe metri cubi) a valorilor medii lunare ale acestor particule în aer duce la o creștere de 40-60% a internărilor pentru fiecare tip de patologie (2018-2022), ceea ce se traduce în peste 2000 de internări pentru fiecare patologie pentru perioada studiată”, se arată în lucrarea publicată anul trecut. 

VIDEO. Poluarea determină creșterea semnificativă a numărului de internări în spitale și nu numai pentru afecțiuni pulmonare - Sursa: spotmedia.ro

„Acest studiu evidențiază nevoia urgentă de măsuri naționale și locale pentru a asigura un mediu mai curat și pentru a îmbunătăți sănătatea publică în România, în conformitate cu reglementările internaționale”, e o altă concluzie a studiului științific.

O nepăsare criminală

Am întrebat-o pe Beatrice Mahler, care este și managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, dacă după ce a făcut publice datele acestei cercetări a fost căutată de vreun om politic, reprezentanți ai autorității centrale sau locale, care să-și arate interesul de a rezolva situația periculoasă.

Răspunsul ei a fost că nu. Mai mult, cele două studii, care demonstrează faptul că populația României e afectată grav de poluarea excesivă, iar lipsa unor măsuri rapide reprezintă un atentat grav la adresa sănătății publice, au fost realizate pe bază de voluntariat.

Sintesti2023ArdereOctavGaneaInquam
PERICOL TOXIC. Ardere ilegală în Sintești, Ilfov, surprinsă în vara anului trecut - Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Noi am cercetat și am adus dovezi despre efectele poluării, dar modalitatea în care putem interveni trebuie să o realizăm împreună cu alți specialiști, cu alți cercetători din România, pentru a duce lucrurile într-o direcție bună”, a mai spus Beatrice Mahler.

„Suntem la început de drum și durerea mea, dacă pot să spun așa, e că, atunci când am depus proiecte de cercetare care au avut ca temă poluarea, nu am găsit o deschidere prea mare și nu vorbesc aici doar despre susținerea autorităților, ci și despre cei care pot finanța astfel de proiecte”, a adăugat medicul.

Probleme cu respirația

Beatrice Mahler spune că oamenii nu sunt conștienți încă de impactul poluării asupra sănătății.

E o amenințare tăcută, care apasă asupra întregii populații, dar numai atunci când ne îmbolnăvim realizăm că gravitatea afecțiunii a fost indusă și de mediul toxic în care trăim, consideră medicul.

„Fumatul este principalul factor poluant din apartamente și atunci, oarecum, oamenii evită să considere poluarea ca o cauză a îmbolnăvirii, în mod particular”, explică Beatrice Mahler. 

„Dar atunci când persoanele care nu sunt fumătoare au afecțiuni respiratorii, ajungând în cabinetul medicului pneumolog, acestea încep să se întrebe dacă există o relație între boala lor și locul unde stau în București”, precizează medicul. 

„Mulți pacienți spun că în ultimii ani, mai ales cei care au case la periferie sau cei care stau în zona marilor bulevarde, susțin că se simt afectați, având probleme cu respirația, protejându-se prin închiderea ferestrelor în anumite perioade ale zilei”, a mai spus Beatrice Mahler.

Studiile realizate de cercetătorii români nu fac decât să confirme ceea ce acuză tot mai mulți oameni în ultimul timp, faptul că partea de sud și est a României e afectată grav de poluare în urma arderilor ilegale de deșeuri și a crizei în ce privește administrarea gunoiului.

Punctul critic

În data de 6 aprilie 2024, a avut loc al doilea „Marș pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate și Viitor”, desfășurat în comuna Corbeanca, județul Ilfov, în care cetățenii cer „autorităților naționale, județene și locale măsuri imediate pentru îmbunătățirea calității aerului și crearea Centurii Verzi București – Ilfov”, conform comunicatului dat publicității de organizatori.

ILFOV - CORBEANCA - MARSUL PENTRU AER CURAT - 06 A
PROTEST. Marșul pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate și Viitor, organizat de Asociația Activ Corbeanca cu sprijinul Platformei Civice "Impreună pentru Centura Verde", Corbeanca, judeţul Ilfov, sâmbătă, 6 aprilie 2024. Foto: Ovidiu Micsik/ Inquam Photos

„Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta presupune deschiderea ochilor tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și înțelegerea lor profundă asupra faptului că este necesar și benefic să își dea mâna pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate și Viitor”, a spus Alex Găvan, un important susținător al cauzei ecologice din România. 

Din cauza lăcomiei, corupției și mediocrității liderilor politici, s-a ajuns într-un punct critic în care viața a milioane de oameni e pusă în pericol.

Avem nevoie de solidaritate pentru creșterea presiunii publice asupra celor care pot lua decizii rapide de stopare a arderilor de deșeuri și a haosului din administrarea gropilor de gunoi. Deja, pentru mulți bolnavi, e prea târziu. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇