41 de grade şi cod portocaliu de caniculă, dar nu scăpăm nici de furtuni

41 de grade şi cod portocaliu de caniculă, dar nu scăpăm nici de furtuni

După cum ne-am obișnuit deja, începem săptămâna cu multe coduri galbene și portocalii de caniculă, dar și ceva furtuni.

Azi sunt în vigoare două coduri de căldură – unul galben și unul portocaliu.

În județele vizate de codul galben, temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.

În schimb, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade, iar în sud-vestul Olteniei, izolat se vor atinge 41 de grade. 

„Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade”, arată ANM.

1

Vor fi furtuni în nord-estul țării. Un cod galben de instabilitate atmosferică intră în vigoare azi, la 12, și expiră diseară, ora 22.

ADVERTISING

„În zona Carpaților Orientali, Maramureș și în nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...40 l/mp”.

2

Canicula persistă

Canicula persistă și toată ziua de marți, când intră în vigoare noi alerte meteo. Un cod galben de val de căldură vizează jumătate de țară:

„Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade”.

ADVERTISING

Tot marți este valabil și un cod portocaliu de caniculă pentru județe din sudul țării.

„În județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”.

3

Dar nu scăpăm nici de furtuni

În fine, marți dimineața (ora 10) intră în vigoare un cod galben de  instabilitate atmosferică temporar accentuată, care expiră miercuri dimineață.

Așadar, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60...80 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

ADVERTISING

„Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice, centrale și nordice, iar în noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și izolat 50...60 l/mp”.

4
Imagini: Capturi ANM

Și la București va fi caniculă. Potrivit prognozei speciale emisă de ANM, disconfortul termic va fi accentuat îndeosebi în orele după-amiezii când indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.

Iată ce mai poți citi azi pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇