Un premier reprezentativ

Cu siguranță, pe datele de până acum, dl Cîţu nu e vreun mare infractor. Nu e vreun rechin. Mai degrabă un șmecheraș. Nu a devalizat Bancorexul, nu a omorât pe nimeni. Dar un șmecheraș e premierul României.
Un premier reprezentativ

Președintele Iohannis a tranșat scandalul “alcool la volan” afișându-și sprijinul pentru premierul – candidat cu ocazia festivităților de la Ziua Marinei, cu numai câteva ore înainte ca în presă să mai apară un detaliu biografic al premierului, țeapa de peste 6.000 de dolari dată unei bănci. Probabil dl Iohannis îl inclusese și pe acesta în semnalul de susținere.

PNL se va supune, cu teamă pentru viitor, dar se va supune. Dacă a existat o pedelizare a liberalilor, aceea constă sigur în nevoia de tătuc și supunerea față de el.

Iar USR-PLUS rămâne, din nou, cu decontul politic cel mai mare în raportul cu propriul electorat după reacții contradictorii și fără vlagă, care să pună cu adevărat în discuție o renunțare la guvernare.

ADVERTISING

Este motivul pentru care în conferința de presă de sâmbăta dl Cîţu asupra pluseriștilor s-a năpustit cu declarațiile contondente. Cumva mi-am adus aminte că, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile, Mircea Geoană a fost exclus din PSD.

Dl Cîţu a ținut să liniștească principala grijă a PNL, deloc impresionat de problemele penale sau datoriile neplătite ale dlui Cîţu. Grija să nu capete USR-PLUS prea mult elan.

Dincolo de jocul politic din ce în ce mai sulfuros, scandalul “american" al dlui Cîţu lasă în urmă niște semne de întrebare și chiar de îngrijorare.

Pe partea cu condamnarea penală, cea mai mare problemă mi se pare neasumarea. Nici măcar în conferința de presă de sâmbăta, dl Cîţu nu vădit o reală smerenie pentru fapta comisă, pentru gravitatea ei reală, pentru minciuna inițială din calitatea de înalt demnitar pe care o are acum.

Dl Cîţu a venit în fața presei ca să recite un punctaj mediocru cu formula fixă: “am respectat/au fost respectate” procedurile legale. Nimic omenesc, nimic sincer din partea unui om care a greșit, conștientizează că a greșit, asumă deplin că a greșit. Nu cred că demisia era de așteptat în primul rând, ci o asumare onestă și simplă.

Dacă era sincer, ar fi avut ocazia să stingă tot atunci și următoarea dezvăluire – dosarul civil pentru țeapa de aproape 7.000 de dolari data unei bănci cu un card de credit.

Dl Cîţu a fost întrebat dacă și-a plătit împrumuturile la care a fost obligat de beția la volan. Nu-și mai amintește. Se zice că un om onest nu doarme liniștit până când nu își plătește datoriile. Cum să nu îți amintești așa ceva?

Dezvăluirea de a doua zi a explicat de ce dl Cîţu era lovit de amnezie. Nu și-a plătit datoria. A dat o țeapă, cum ar veni. Cum băncile sunt detestate, mulți se vor simți probabil răzbunați.

Doar că dl Cîţu nu e un om obișnuit. Este premierul care are pe mână bugetul țării, este fostul și actualul ministru de Finanțe care a angajat împrumuturi în numele României, foarte mari împrumuturi. Se visează guvernator BNR.

Se potrivesc aceste funcții cu profilul unui “gambler” care dă o țeapă știind că nu va fi urmărit pe alt continent cu costuri care să nu renteze pentru bancă? Ce efect va avea această dezvăluire pentru credibilitatea premierului și finanţistului Cîţu pe piețe?

Cu siguranță, pe datele de până acum, dl Cîţu nu e vreun mare infractor. Nu e vreun rechin. Mai degrabă un șmecheraș. Nu a devalizat Bancorexul, nu a omorât pe nimeni. Dar un șmecheraș e premierul României.

După cum nu mă îndoiesc că recentele dezvăluiri îl fac simpatic unei părți dintre români pentru care alcoolul la volan și haiducia sunt de bine. Sunt majoritari? Se va vedea.

Până la urmă, indiferent cât ne lamentăm, eu cred că România are și va avea mereu lideri reprezentativi din diferite puncte de vedere. Și probabil că dl Cîţu nu face excepție.

Vezi și:


Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇