Alerte de furtuni pentru toată țara, dar resimțim 40 de grade! Un specialist ANM spune când se răcorește și la București

Alerte de furtuni pentru toată țara, dar resimțim 40 de grade! Un specialist ANM spune când se răcorește și la București

ANM a emis joi dimineaţă noi alerte care anunţă furtuni, ploi, dar şi caniculă. Este vorba despre cod galben şi portocaliu de furtuni, valabile în majoritatea regiunilor, dar şi de o informare de caniculă.

Un specialist ANM a explicat de ce România simte că se topește la 40 de grade şi când putem spera la o răcorire şi în Bucureşti şi partea de sud-est a ţării.

Noi coduri de furtună

Prima avertizare de joi este un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil de la ora 12 până vineri, la ora 10.

În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Moldova, precum și în vestul și nordul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55...65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 40 l/mp, transmite ANM.

ADVERTISING

Codul portocaliu este valabil de la ora 14 şi până la 2 noaptea.

În zona de munte, sudul Banatului, nordul Crișanei, Maramureș, vestul și estul Transilvaniei, centrul Moldovei, precum și în vestul Olteniei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...70 l/mp, prognozează specialiştii.

ANM precizează că fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi vineri în majoritatea zonelor, iar pe parcursul zilei de sâmbătă, aria acestora se va restrânge către regiunile sudice.

image-6
Foto: ANM

Simţim 40 de grade

Informarea meteo de caniculă este valabilă joi, în toată ţara.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

”Așa cum am mai spus, temperaturi în jurul a 37 de grade nu sunt neapărat neobișnuite pentru luna iulie sau nu sunt deloc neobișnuite. Însă sunt periculoase, mai ales atunci când se asociază cu umezeala în exces, cum este cazul acum, și disconfortul termic este foarte accentuat. 

ADVERTISING

Joi, vom avea temperaturi pe termometru, la umbră, în jurul a 37 de grade, îndeosebi în partea de est a Munteniei, în Dobrogea continentală și în sudul Moldovei. Iar 37 de grade în condițiile unei umezeli excesive vor fi resimțite în jurul a 40 de grade. 

Nu mai zic că în orașele mari, în intersecții, în zone cu mult asfalt și puțină vegetație, sigur că temperatura resimțită va fi una și mai ridicată", a precizat directorul de prognoză al ANM, Florinela Georgescu, la Antena3. 

Cum va fi vremea la Bucureşti

În Capitală, vremea va fi în continuare caniculară, cu disconfort termic ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși la amiază pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, iar spre seară și noaptea vor fi posibile înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Temperatura maximă se va situa în jurul a 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.

Dar şi aici se va schimba vremea şi în weekend vom avea furtuni.

"Așteptăm o schimbare în aspectul vremii și pe partea de sud-est a țării, instabilitatea s-ar putea să înceapă de joi seară, deci după aceste temperaturi foarte ridicate. Sigur că schimbarea de masă de aer se va concretiza prin manifestări severe. Pe lângă aversele torențiale, de așteptat intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină.  

În urma tuturor acestor evenimente, vor rămâne temperaturi ceva mai scăzute de duminică, pentru câteva zile, urmând însă ca săptămâna următoare să avem încă un episod cu temperaturi în creștere și nu ar fi să exclusă să crească chiar mai mult decât cele 37 de grade”, a mai spus directorul de prognoză al ANM.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇