Raport Unicef: Aproape toți copiii de pe Pământ vor fi afectați de mai multe valuri de caniculă până în 2050

Raport Unicef: Aproape toți copiii de pe Pământ vor fi afectați de mai multe valuri de caniculă până în 2050

Chiar și în cel mai bun scenariu, două miliarde de copii vor suporta patru-cinci valuri de căldură extremă în fiecare an, avertizează Unicef.

Raportul „The Coldest Year of the Rest of Their Lives” („Cel mai rece an din restul vieții lor”), publicat recent de Unicef, arată că, în 2020, 559 de milioane de copii din toată lumea au fost expuși, în medie, la 4-5 sau mai multe valuri de caniculă.

Impactul se va multiplica, însă, de patru ori până în 2050: două miliarde de copii vor fi afectați de caniculă, dacă încălzirea globală s-ar limita la o creștere cu numai 1,7 grade Celsius. Acesta este în prezent cel mai bun scenariu pe care experții îl au pe masă, scrie The Guardian.

ADVERTISING

În cel mai rău scenariu, cel al unei creșteri a temperaturii globale cu 2,4 grade Celsius până în 2050, aproximativ 94% din copiii de pe planetă vor fi expuși la mai multe valuri prelungite de caniculă cu o durată medie de aproape cinci zile.

În acest scenariu de coșmar, doar câteva zone restrânse din America de Sud, centrul Africii, Oceania și Asia vor scăpa de valurile insuportabile de căldură.

Ce arată raportul Unicef:

  • În 2020, aproximativ 740 de milioane de copii din 23 de țări au suportat temperaturi de cel puțin 35 de grade Celsius în cel puțin 84 de zile.
  • Numărul cel mai mare de copii afectați de valurile de căldură se va înregistra în Asia și Africa. Activități obișnuite, precum joaca și școala vor fi compromise, iar mulți se vor îmbolnăvi sau vor muri.
  • În schimb, copiii din Europa vor avea cea mai mare expunere la valuri de căldură extremă până în 2050: unul din trei în cel mai bun scenariu, doi din trei în cel mai rău scenariu.
  • În America, expunerea la valurile de căldură va crește de cinci ori - de la 13 milioane de copii, la 65 de milioane, până în 2050.
ADVERTISING

Potrivit Unicef, valurile de căldură reprezintă orice perioadă de trei sau mai multe zile în care temperaturile maxime zilnice se situează în top 10% al mediei locale pe ultimele două săptămâni. Copiii luați în calcul sunt toți minorii cu vârsta maximă de 17 ani.

Organismul copiilor și mai ales al bebelușilor are o capacitate scăzută de reglare a temperaturii, ceea ce îi face mai vulnerabili la impactul căldurii extreme decât adulții. Minorii pot avea probleme multiple de sănătate, de la astm până la boli cardiovasculare, iar expunerea îndelungată la caniculă poate provoca chiar și decesul.

ADVERTISING

Studiile au arătat că temperaturile foarte ridicate afectează negativ capacitatea de concentrare și abilitățile de învățare ale copiilor.

Căldura poate accentua seceta, reducând accesul la apă și hrană și dând naștere unor conflicte și acte de violență care pot determina valuri de imigrație.

Datele științifice atestă că valurile de căldură cresc în frecvență, intensitate, durată și magnitudine, de la regiunile polare până la tropice și ucid, direct sau indirect, aproape o jumătate de milion de persoane în fiecare an. Ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși din istorie, arată raportul Unicef.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇