Avertisment NASA: Luna şi încălzirea globală ar putea face ravagii în zonele de coastă ale SUA peste zece ani

Avertisment NASA: Luna şi încălzirea globală ar putea face ravagii în zonele de coastă ale SUA peste zece ani

Mişcările orbitale ale Lunii ar putea provoca o creştere „dramatică” a inundaţiilor în regiunile de coastă ale Statelor Unite timp de un întreg deceniu, avertizează experţii NASA.

Într-un nou studiu realizat de agenția spațială americană, citat de CNN, se estimează că astfel de fenomene s-ar putea produce peste aproximativ zece ani, când Luna, care controlează fluxul şi refluxul mărilor şi oceanelor, îşi va schimba orientarea faţă de Pământ, fapt ce va amplifica mareea.

Situaţia va fi înrăutăţită de creşterea nivelului apei provocată de încălzirea globală.

ADVERTISING

Modificările naturale ale orbitei Lunii, „oscilațiile”, sunt cunoscute încă din 1728. În prezent ne aflăm în a doua jumătate a unui ciclu de 18,6 ani, în care mareele sunt amplificate, fluxul fiind mai înalt, iar refluxul mai accentuat, spre deosebire de ce se întâmplă în prima jumatate.

Dar dacă acum nivelul mării nu este atât de ridicat pentru ca mareele înalte să producă inundaţii frecvente, situaţia va fi diferită pe la jumătatea anilor 2030, când vom ajunge din nou în această fază a ciclului, iar nivelul mării va fi continuat să crească în tot acest timp din cauza încălzirii globale.

ADVERTISING

Astfel, inundaţiile ar putea deveni tot mai frecvente în aproape întreaga regiune de coastă a SUA, Hawaii şi Guam, explică NASA.

Zonele nordice îndepărtate, precum Alaska, ar putea evita acest fenomen încă un deceniu, deoarece aici uscatul se ridică pe fondul unor procese geologice pe termen lung.

Într-un raport recent, și experţii ONU au anunțat un scenariu climatic îngrijorător: Tot ce e mai rău urmează să vină!

Imaginile recente de la inundațiile din Europa sunt cutremurătoare. Peste 150 de oameni au murit și aşteptările sunt sumbre (Foto&Video).

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇