Șeful Gărzii de Mediu, în cazul Arthur: Nu contează dimensiunea ursului, ci cum a fost vânat

Șeful Gărzii de Mediu, în cazul Arthur: Nu contează dimensiunea ursului, ci cum a fost vânat

Șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, comentează cazul ursului Arthur, ucis de un prinț din Liechtenstein.

El spune că nu contează nici dimensiunea animalului, nici cine l-a omorât, ci modalitatea în care a fost vânat acest exemplar.

”Nu contează absolut deloc dimensiunea ursului, nu contează cine anume l-a împușcat, ci modalitatea în care s-a făcut din punct de vedere legal această recoltare de urs, pentru că vorbim de un urs capital, mare, de trofeu, care are un anumit comportament, oriunde l-am pune în pădurile din România (...)

ADVERTISING

În general, singurele lucruri care împing un astfel de urs de asemenea dimensiuni spre marginea teritoriului sunt exploatările forestiere intensive, sunt lipsa hranei, atunci când se face o culegere a hranei, cum avem fructele de pădure sau o hăituire a animalului respectiv. În cazul de față, nu vorbim de fructe de pădure, iar exploatările nu erau foarte puternice în zona de habitat a acestui animal și de asta am avut suspiciuni”, a declarat Berceanu pentru RFI România.

Întrebat dacă ar fi posibil ca recoltarea unui urs să se facă în prezența unui angajat al MAI și a unui reprezentant al Gărzii de Mediu, așa cum propune Agent Green, Octavian Berceanu a răspuns:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Susțin 100% ca instituțiile care semnează derogarea pentru recoltarea unor astfel de exemplare și a exemplarelor din speciile strict protejate, cum ar fi ursul, recoltarea să se facă în prezența a cel puțin două persoane delegate de la Garda de Mediu și de la Agenția pentru Protecția Mediului, cele două instituții care și semnează dosarul și actul de derogare, respectiv fișele care constituie actul de derogare semnat de minister”.

Context

Arthur, cel mai mare urs din România, a fost împușcat de un prinț, care a primit aprobare specială din partea României, acuză Agent Green.

ADVERTISING

Este vorba despre prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a împușca urși la noi în țară. Totul s-a întâmplat în județul Covasna.

Cei de la Agent Green au și inițiat o petiție numită STOP vânătorii de trofeeO puteți semna aici.

Ulterior, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat că nu s-ar hazarda să spună că este cel mai mare urs din România.

”Nu aș vrea să comentez dacă a fost cel mai mare sau a fost cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”, a declarat ministrul.

Și premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat miercuri despre Arthur, că se pare că unele informaţii din spaţiul public nu sunt corecte şi „se pare că nu este cel mai mare urs”.

Citește și analiza realizată de Emilian Isăilă pe această temă. Ursul Arthur, o nouă victimă a corupției din România

Iată mai multe detalii pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇