Azi se lansează "Vinerea, Verde", ziua fără mașină proprie. Ministrul Mediului a anunțat cum va merge la job

Azi se lansează "Vinerea, Verde", ziua fără mașină proprie. Ministrul Mediului a anunțat cum va merge la job

Campania „Vinerea Verde”, prin care se încurajează utilizarea transportului alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu, va fi lansată pe 12 martie.

Pentru a oferi un exemplu, ministrul Mediului, Tánczos Barna, va veni vineri la serviciu cu metroul, pe ruta Piața Romană – Piața Unirii. Ministrul se va afla la stația de metrou Piața Romană în jurul orei 08:10. Apoi, în jurul orei 08:30, ministrul va face declarații de presă.

Campania are sloganul ”STOP! Azi mașina stă pe loc!”.

Recent, ministrul Mediului a spus că această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon. El a precizat că vor ca, până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină vinerea la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

ADVERTISING

”Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o inițiativă care încearcă să schimbe mentalități”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, această inițiativă este o invitație la mișcare, atât pentru angajații Ministerului Mediului și angajații instituțiilor publice din subordine, dar și pentru cei din mediul privat.

‘”Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică.

Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

ADVERTISING

Primăria Iaşi se alătură proiectului

Primăria Iaşiului a transmis că aderă la proiectul ”Vinerea Verde” iniţiat de Ministerul Mediului şi anunţă că parcările municipalităţii vor fi închise vineri, 12 martie, pentru maşinile angajaţilor, care vor fi astfel încurajaţi să folosească mijloacele de transport în comun când vin la muncă.

Primarul Mihai Chirica a precizat, într-un comunicat de presă, că municipalitatea ieşeană susţine proiectul ”Vinerea Verde” propus de Ministerul Mediului şi îl va pune în aplicare chiar din această săptămână.

”Vineri, 12 martie, parcările care aparţin de Primăria Municipiului Iaşi şi institAuţiile subordonate vor fi închise pentru autovehiculele angajaţilor, care vor fi încurajaţi să folosească mijloace de transport ecologice spre şi de la locul de muncă. În funcţie de cum va fi primită această iniţiativă, programul ar putea fi extins în fiecare zi de vineri.

Sper ca această măsură să fie un exemplu pentru toţi membrii comunităţii, un model de urmat şi de alte instituţii, astfel încât efortul de limitare a emisiilor nocive pentru mediu să devină o obişnuinţă firească pentru toată lumea”, a declarat primarul Chirica, citat de News.ro.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇