Ministrul Mediului dă liber la omorârea a sute de urși. Tanczos Barna: Viața umană e mai presus de orice / Agent Green: Ordinul conține erori crase. Va amplifica problema

Ministrul Mediului dă liber la omorârea a sute de urși. Tanczos Barna: Viața umană e mai presus de orice / Agent Green: Ordinul conține erori crase. Va amplifica problema

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că a dezbătut ordinul care stabileşte cotele de prevenţie la urs brun cu specialiştii şi reprezentanţii ONG-urilor de mediu şi a transmis că ”viaţa umană este mai presus de orice”.

Reprezentanţii Agent Green afirmă, însă, că ordinul supus dezbaterii conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral şi va amplifica problema în loc să o rezolve. Organizaţia susţine că se vizează împuşcarea a 486 de urşi, predominant masculi mari, ”adică exact interesul industriei de vânătoare”.

”Viaţa umană este mai presus de orice! Implementăm planul de acţiune pentru specia urs brun protejând viaţa umană”, a scris, joi seară, pe Facebook, ministrul Mediului.

ADVERTISING

Tanczos Barna anunţă că a avut trei ore şi jumătate de dezbateri intense între reprezentanţii ministerului, specialişti, reprezentanţii asociaţiilor de vânători, autorităţi locale, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu şi ai presei despre proiectul de ordin care stabileşte cotele de prevenţie la urs brun.

”Ordinul de ministru face parte dintr-un set de măsuri pe care le-am pregătit şi implementat pentru a avea o abordare ştiinţifică, raţională, responsabilă. În ultimii doi ani şi jumătate am pornit estimarea populaţiei de urs brun prin probe genetice, am reglementat intervenţia imediată acolo unde există un pericol iminent şi am pornit un program de finanţare pentru garduri electrice”, a mai scris ministrul.

ADVERTISING

Acesta susţine că în noul ordin a stabilit cote de prevenţie şi intervenţie pe baza raportului privind studiul de estimare a populaţiei de urs, printr-o formulă matematică.

”Principiile de la care am pornit sunt cele legate de conflictul om-urs: s-a avut în considerare numărul de pagube, valoarea pagubelor, numărul de atacuri asupra persoanelor”, a mai transmis ministrul.

Organizaţiile de mediu consideră, însă, că stabilirea unor cote de prevenţie nu va rezolva problema.

”Se vizează spre împuşcare 486 de urşi predominant masculi mari, adică exact interesul industriei de vânătoare. Or, aceşti urşi mari sunt cel mai bun mecanism de reglare a populaţiei de urşi”, a transmis Gabriel Păun, reprezentant Agent Green.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, estimările Ministerului Mediului că ar fi 8.000 de urşi în România sunt ”cu mult peste densitatea optimă calculată de specialişti”.

O petiţie lansată de Agent Green împotriva împuşcării urşilor a adunat peste 80.000 de semnături.

Agent Green a transmis o scrisoare deschisă ministrului Mediului şi cere retragerea ordinului.

”Considerăm că proiectul de ordin pe care l-aţi supus dezbaterii publice conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral de la prima până la ultima pagină şi vă solicităm să îl retrageţi imediat (...) Proiectul nu abordează cauza problemei, ci doar efectul acesteia.

În forma supusă dezbaterii, proiectul va amplifica în mod cert problema. Adică mai multe conflicte om-urs, mai multe pagube, pierderi de vieţi şi destructurarea populaţiei de urs.

Şi, cel mai grav, la finalul lecturii proiectului de ordin am realizat că ceea ce dvs numiţi studiu pentru justificarea uciderii planificate a 486 de urşi nu prezintă sub nicio formă impactul asupra populaţiei de urs brun”, se arată în scrisoare.

Activiştii de mediu combat apoi, punct cu punct, prevederile ordinului criticat.

Organizaţia a transmis că nu susţine măsura letală sub nicio formă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇