Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că măsura de intervenţie imediată în caz de pericol în privinţa urşilor care intră în localităţi, fără derogare de la Ministerul Mediului, care a fost adoptată anul trecut şi care a fost una controversată şi contestată, „şi-a dovedit eficienţa”.
„Avem câteva sute de intervenţii. 90%, aproape, sunt intervenţii de alungare – în jur de 80 şi ceva la sută alungare, în jur de 10% capturare, tranchilizare şi relocare şi undeva la 5% extragere (ucidere, n.red). Deci ceea ce spuneau mulţi, că o să fie un măcel în păduri, nu s-a întâmplat, s-a aplicat cum trebuie”, a afirmat ministrul Mediului, joi seară, la TVR.
El a amintit că, din acest an, a intrat în vigoare un ordin de ministru care prevede că există cote de prevenţie, mai exact 140 de exemplare pot fi recoltate în zonele unde există multe atacuri. El a spus că aproximativ jumătate dintre aceste cote au fost puse în executare, iar acolo unde exemplarele de urs nu au fost extrase, cotele de prevenţie vor fi alocate în alte zone unde sunt probleme.
„Nu putem să transformăm cotele de prevenţie în vânătoare mascată şi nu voi permite acest lucru niciodată", a subliniat ministrul.
Conform lui Tanczos, în ceea ce priveşte numărul incidentelor provocate de apariţia urşilor în localităţi, „faţă de anul trecut, numărul nu este mai mare, este undeva la acelaşi nivel ca în 2021”.
„O să avem urs mâine-poimâine în Cişmigiu, dacă nu avem grijă", a mai spus ministrul, arătând că, pe fondul creşterii numărului de exemplare, populaţia de urs a migrat în judeţe unde nu au fost niciodată astfel de animale.
El a menţionat că în perioada următoare va exista un set de măsuri de prevenţie şi intervenţie pentru gestionarea populaţiei de urs.