Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost întrebat dacă exportul ar fi o soluţie de reducere a populaţiei de urs din România. Oficialul susţine că nicio ţară europeană nu doreşte urşii noştri.
Tanczos Barna a declarat, miercuri, la TVR Info, că toate studiile recente arată că populaţia de urs brun este în continuă creştere în România, iar problema trebuie rezolvată în mod responsabil, prin acţiuni ferme.
Acesta a precizat că intervenţia prin prevenţie este o metodă uzuală, acceptată în statele membre unde există populaţie de urs brun, iar România trebuie să revină la această abordare ştiinţifică şi pragmatică pentru a proteja viaţa umană.
Întrebat dacă exportul de urşi nu ar fi soluţie care să ducă la diminuarea populaţiei de urşi, ministrul Mediului a răspuns că nicio ţară europeană nu doreşte urşii din România.
”Pur şi simplu, râd de noi. O ţară care a exterminat populaţia de urs acum 100 de ani nu o să vrea niciodată. Am primit răspunsuri de genul, ”se sperie turiştii, nu mai vrem, se sperie fermierii, vor intra peste fermieri în gospodării, nu mai vrem”.
Trebuie să rezolvăm problema, aici, la noi acasă, nu putem spera la ajutor, de sfaturi e plin sertarul. Este o problemă pe care România trebuie să o rezolve în mod responsabil, pe baze ştiinţifice, dar cu acţiuni ferme”, a conchis ministrul Mediului.
Ministrul Mediului a prezentat miercuri datele unui studiu care arată că România are o populaţie de urs brun cuprinsă între 7.536 şi 8.093 de exemplare.
Tanczos Barna vrea să fie vânaţi mai mulţi urşi şi pregăteşte un ordin de ministru în acest sens.
În plus, din Fondul pentru Mediu vor fi finanţate sisteme de protecţie împotriva urşilor pentru care statul va da sume pornind de la 15.000 de lei, dar care pot ajunge şi la 5 milioane.
În baza ordonanţei care prevede posibilitatea intervenţiei imediate, cifrele oficiale prezentate de minister arată 471 de alungări, 66 de relocări şi doar 25 de extrageri în doi ani. Cele mai multe probleme cauzate de urşi au fost în judeţele Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Bacău.