Lupii şi urşii îşi fac o revenire de senzaţie în Europa

Lupii şi urşii îşi fac o revenire de senzaţie în Europa

Populaţiile de lupi şi de urşi bruni din Europa sunt în creştere, rezultat al unor măsuri ca o mai bună protecţie legală, regenerarea habitatului şi programe de reintroducere, arată un studiu amplu realizat la solicitarea organizaţiei nonprofit Rewilding Europe.

Codalbii se numără şi ei printre prădătorii de top care au cunoscut un reviriment în ultimii ani pe continent, potrivit raportului European Wildlife Comeback, prezentat de The Guardian

Cercetătorii au analizat date cu privire la 50 de specii de animale sălbatice a căror populaţie şi răspândire geografică s-au extins în ultimii 40 de ani.

ADVERTISING

“Vasta majoritate s-a refăcut datorită eforturilor umane. Acest raport este cu adevărat palpitant, încurajând oamenii ca mine să continue să facă ceea ce fac”, spune Louise McRae de la Zoological Society of London (ZSL), unul dintre autorii studiului, care activează în zona biodiversităţii globale.

Dintre speciile carnivore, lupul cenuşiu a cunoscut cea mai rapidă “revenire”. Vânaţi secole la rând de oameni, lupii cenuşii au atins un punct critic în anii 1970, când mai existau doar câteva populaţii în sudul şi nord-estul Europei.

ADVERTISING

Între timp au devenit o specie protejată prin lege, ceea ce, alături de o mai mare toleranţă din partea oamenilor, a dus la o creştere de 1.800 la sută a populaţiei de lupi. În jur de 17.000 de specimene sunt răspândite astăzi în aproape întreaga Europă continentală, conform sursei citate.    

În acelaşi timp, populaţiile de urşi bruni au crescut, în seama unor factori similari, cu 40 la sută din 1960, însă riscurile persistă pe fondul conflictelor pe care aceste animale continuă să le aibă cu oamenii.

ADVERTISING

“Coexistenţa cu specii carnivore este în continuare o provocare, însă atitudinea se schimbă. Încă învăţăm despre modalităţi de a trăi alături de aceste specii”, mai spune McRae.

În ceea ce priveşte codalbul, 12.500 de perechi zboară în prezent deasupra celei mai mari părţi a Europei, între 1970 şi 2018 înregistrându-se o creştere de 445 la sută a numărului acestor păsări. Populaţiile de codalbi sunt în creştere pe coasta de vest a Scoţiei şi pe Insula Wight.

În ciuda acestor veşti bune, fauna şi flora sălbatică continuă să înregistreze pierderi la nivel global, existând 1 milion de specii pe cale de dispariţie, iar cea mai mare parte dintre ariile protejate din Europa aflându-se într-o stare proastă.

Şi chiar dacă multe dintre speciile analizate în raport au început să îşi revină în ultimele decenii, niciuna dintre ele nu a atins numărul la care ar fi ajuns din punct de vedere istoric, mai arată The Guardian.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇