Apariţie rară a celei mai mari păsări răpitoare din România: Are aripi de 2,5 metri (Foto)

Apariţie rară a celei mai mari păsări răpitoare din România: Are aripi de 2,5 metri (Foto)

Un codalb, considerat cea mai mare pasăre răpitoare din România, a fost observat pe Lacul de Acumulare Stânca-Costeşti de pe râul Prut.

Reprezentanţii Serviciului Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) au publicat pe contul de Facebook imagini cu pasărea, în timp ce se hrănea în zona lacului de compensare de pe Barajul Stânca-Costeşti.

codalb
Foto: Facebook/Arii Naturale Protejate Botoșani

„Un exemplar matur de codalb a fost observat hrănindu-se în zona lacului de compensare din cadrul Exploatării Complexe Stânca-Costeşti”, au afirmat oficialii ANANP. Potrivit acestora, codalbul este cea mai mare specie de pasăre răpitoare care cuibăreşte pe teritoriul României.

ADVERTISING

Populaţia din România este estimata la 110 - 220 de indivizi.

Potrivit portalului pasaridinromania.sor.ro, coldabul este o specie de pasăre răpitoare de talie mare, uşor de recunoscut după silueta impunătoare, cu aripi lungi şi rotunjite interior, primare "digitale" bine definite, coada uşor romboidală şi ciocul masiv.

Adulţii au penajul de corp şi aripile de culoare maronie, gâtul şi capul de culoare galben-maronie, coada complet albă şi ciocul galben.

Lungimea corpului este de 69 - 92 cm, anvergura aripilor de 200 - 245 cm şi greutatea de aproximativ 4.100 g în cazul masculului şi de 5.500 g în cazul femelei.

coldab-3
Foto: Facebook/Arii Naturale Protejate Botoșani

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇