Urșii periculoși pot fi uciși atât în interiorul, cât și în afara localităților. Iohannis a promulgat legea

Urșii periculoși pot fi uciși atât în interiorul, cât și în afara localităților. Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care permite intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, nu doar în interiorul, ci și în exteriorul localităților.

Actul normativ aprobă modalităţile de intervenţie imediată, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor urșilor asupra persoanelor şi bunurilor acestora, prin: alungare, capturare, tranchilizare şi relocare sau eutanasiere/împuşcare.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 22 iunie, pentru a doua oară proiectul de lege, după o cerere de reexaminare formulată de către preşedintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING

De ce a cerut Iohannis reexaminarea legii

Ordonanța de urgență cu privire la metodele de intervenție imediată la specia de urs brun a fost adoptată de Guvern în luna iulie a anului trecut, iar potrivit prevederilor aceasta se aplică numai în intravilanul localităţilor.

Pe 15 decembrie, Parlamentul a adoptat legea, dar a eliminat, din actul normativ, prevederea privind intravilanul localităţilor.

Parlamentarii au justificat această modificare prin faptul că este necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice.

ADVERTISING

Astfel, la începutul anului, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea, afirmând că extinderea măsurilor de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar fi impus proceduri clare și criterii obiective.

”În absenţa acestora, aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariţiei unor abuzuri”, a subliniat Iohannis.

Ministrul Mediului a explicat ulterior că pe parcursul acestui proces de revizuire OUG-ul rămâne în vigoare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇