Legea care permite împușcarea urșilor a fost adoptată. Acum pot fi uciși și în afara localităților

Legea care permite împușcarea urșilor a fost adoptată. Acum pot fi uciși și în afara localităților
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Parlamentul a adoptat miercuri, după reexaminarea cerută de Klaus Iohannis, legea care permite intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, nu doar în interiorul, ci și în exteriorul localităților, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Mediului.

„Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare și pentru situația în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la inițiativa noastră, cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului”, susține Tánczos Barna, citat de Mediafax.

ADVERTISING

Acesta spune că România are, în sfârșit, toate instrumentele pentru a salva vieți, pentru a apăra viața și bunurile oamenilor împotriva urșilor deveniți agresivi.

„Sunt soluții imediate, imperios necesare în condițiile înmulțirii atacurilor de urs și a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creșterii constante a populației de urs brun din cauza unui management impropriu. Soluția pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populației de urs”, anunță ministrul.

Iohannis a cerut reexaminarea legii

Ordonanța de urgență cu privire la metodele de intervenție imediată la specia de urs brun a fost adoptată de Guvern în luna iulie a anului trecut, iar potrivit prevederilor aceasta se aplică numai în intravilanul localităţilor.

ADVERTISING

Pe 15 decembrie, Parlamentul a adoptat legea, dar a eliminat, din actul normativ, prevederea privind intravilanul localităţilor.

Parlamentarii au justificat această modificare prin faptul că este necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice.

Astfel, la începutul anului, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea, afirmând că extinderea măsurilor de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar fi impus proceduri clare și criterii obiective.

ADVERTISING

”În absenţa acestora, aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariţiei unor abuzuri”, a subliniat Iohannis.

Ministrul Mediului a explicat ulterior că pe parcursul acestui proces de revizuire OUG-ul rămâne în vigoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇