Iohannis a retrimis în Parlament legea care care permite împușcarea urșilor

Iohannis a retrimis în Parlament legea care care permite împușcarea urșilor

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului care permite împușcarea urșilor din România.

Șeful statului spune că unele dispoziții din lege sunt neclare și pot genera probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate.

„Faţă de conţinutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dintre dispoziţiile acesteia sunt neclare, de natură să genereze probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament.

ADVERTISING

În acest context, subliniem că revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viaţă şi integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, şi prevenirea atacurilor săvârşite de către animale sălbatice ce aparţin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluţii legislative care să asigure un climat de siguranţă în comunităţile direct afectate, dar să contribuie şi la protejarea acestor specii”, argumentează şeful statului în cererea de reexaminare.

Ordonanța de urgență cu privire la metodele de intervenție imediată la specia de urs brun a fost adoptată de Guvern în luna iulie, iar potrivit prevederilor aceasta se aplică numai în intravilanul localităţilor.

ADVERTISING

Pe 15 decembrie, Parlamentul a adoptat legea, dar a eliminat, din actul normativ, prevederea privind intravilanul localităţilor.

Parlamentarii au justificat această modificare prin faptul că este necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice.

Klaus Iohannis arată în cererea de reexaminare că extinderea măsurilor de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar fi impus proceduri clare și criterii obiective.

ADVERTISING

”În absenţa acestora, aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariţiei unor abuzuri”, subliniază Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇