Lacul Amara a secat complet. Autoritățile dau vina pe natură și ridică din umeri (Video)

Lacul Amara a secat complet. Autoritățile dau vina pe natură și ridică din umeri (Video)

Lacul Amara din judeţul Buzău cu o suprafaţă de 800 de hectare a secat complet din cauza secetei prelungite care se înregistrează în zonă. Acum, pe locul unde altă dată puteau fi văzuţi pelicani sau alte păsări sălbatice, pasc vitele localnicilor.

Lacul Amara avea o vegetaţie asemănătoare celei din Delta Dunării şi tocmai datorită acestui lucru era un paradis al păsărilor sălbatice care găseau aici condiţii prielnice de trai. Acum toate acestea au dispărut pentru că pe cele 800 de hectare nu se mai găseşte nici strop de apă. 

Şi turismul are de suferit. Anii trecuţi pe malul lacului Amara veneau turişti din Vrancea, Bacău sau Galaţi, fie pentru pescuit, fie pentru peisajul de excepţie oferit care acum a dispărut complet.

Autorităţile nu întrevăd vreo o soluţie imediată pentru alimentarea cu apă a lacului. Seceta prelungită îşi spune şi ea cuvântul, dar şi devierea cursului râului Buzău, care astfel nu mai alimentează lacul. O soluţie salvatoare ar fi amenajarea canalului Siret-Bărăgan, care ar rezolva pe lângă aceasta şi multe dintre problemele agricultorilor.

„Situaţia de pe Lacul Amara are, din punctul nostru de vedere, două cauze majore. Prima cauză ţine de vremurile pe care le trăim, şi anume faptul că în zona acestui lac, în zona Puieşti, Vâlcelele, Balta Albă, Ghergheasa, avem de a face cu un fenomen de secetă pedologică extremă, care, bineînţeles, generează şi astfel de deficit de apă, chiar şi în lacuri.

O altă cauză majoră este ceea ce s-a întâmplat în 1975, când viituri la cote istorice au generat schimbarea cursului râului Buzău care trecea prin apropierea lacului, pe care îl şi alimenta. Aşadar, este un eveniment natural, asupra căruia omul nu a avut o intervenţie directă.

După acest eveniment au existat diverse încercări de a realimenta acest lac, chiar şi printr-o lucrare hidrologică. Soluţia pentru alimentarea artificială a acestui lac ar fi, din punctul nostru de vedere, mult-doritul canal Bărăgan Siret", a spus prefectul judeţului Buzău Marian Ţiclea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇