Curtea Supremă din SUA lovește și în lupta cu încălzirea globală. Decizie fără precedent, ce șubrezește puterea guvernului

Curtea Supremă din SUA lovește și în lupta cu încălzirea globală. Decizie fără precedent, ce șubrezește puterea guvernului

Curtea Supremă din SUA a limitat capacitatea Agenției de Protecție a Mediului de a reglementa emisiile de la carbon, ceea ce lovește în plin planul verde asumat de Joe Biden la preluarea mandatului, pentru combaterea schimbărilor climatice.

Publicitate

Decizia fără precedent de astăzi a Curții taie din pârghiile guvernului de a impune, prin această agenție, reduceri ale emisiilor în sistemul energetic, la centralele existente, dar și în alte domenii cu o amprentă mare de carbon, cum ar fi internetul, sau protecția muncii, potrivit CNN.

Ca și în cazul avortului, decizia a fost luată cu aceeași majoritate de 6 la 3. De altfel, cazul a fost inițiat de procurorul general din Virginia de Vest, stat controlat de republicani. Procesului s-au alăturat alte 18 state, majoritatea conduse de republicani, dar și două companii din industria cărbunelui.

Publicitate

Ei au cerut ca Congresul să decidă în astfel de chestiuni și nu agenția guvernamentală, lucru agreat de Curte.

Steve Vladeck, profesor la Facultatea de Drept din Texas, consideră decizia de astăzi „cataclismică pentru dreptul administrativ modern”.

„Timp de un secol, guvernul federal a funcționat pe baza principiului că Congresul poate delega putere de reglementare către agențiile statului. Decizia de astăzi deschide calea pentru nenumărate contestații ale acestor delegări, în orice domeniu, de la schimbările climatice, la siguranță alimentară, doar invocând că Congresul nu a fost destul de clar când a împuternicit agențiile să reglementeze chestiuni majore, a spus Vladeck, care a subliniat că asistăm la erodarea puterii federale în SUA.

Decizia va avea un impact devastator pentru întreaga planetă, având în vedere că SUA sunt al doilea cel mai mare poluator din lume, după China.

În jur de 25% din gazele cu efect de seră emise în SUA provin doar din generarea de electricitate, iar folosirea cărbunelui e responsabilă pentru 20% din emisii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇