Europa se va confrunta cu noi valuri de căldură și inundații chiar dacă reușim să atingem obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius stabilit prin Acordul de la Paris, averizează climatologii.
Într-un raport consistent publicat luni, experții în domeniul climei din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) avertizează că activitatea omului generează schimbări fără precedent la climatul planetei, printre care unele ireversibile pentru sute sau mii de ani de acum încolo, cum ar fi creșterea nivelului apei mării.
Potrivit acestora, orașele din întreaga lume vor fi lovite de valuri de căldură în viitor, pe măsură ce zonele urbane tind să devină mai calde decât zonele rurale din jurul lor.
Dar încălzirea globală nu va arăta la fel peste tot, iar cercetătorii au reușit chiar să facă scenarii despre cum schimbările climatice vor afecta diferite regiuni, arată publicația POLITICO.
Spre exemplu, cercetătorii spun că regiunea Arctică s-ar fi încălzit de două ori mai mult decât restul lumii în ultimii 50 de ani și se așteaptă ca această regiune polară să rămână practic fără gheață cel puțin o dată până la mijlocul acestui secol.
Iată, însă, ce spune raportul IPCC despre Europa:
Incendii și valuri de căldură
Potrivit documentului, cercetătorii se așteaptă ca temperaturile din Europa să crească mai repede decât media globală.
De-a lungul continentului, valurile de căldură sunt tot mai intense și mai frecvente, iar intensitatea lor va crește, indiferent în care dintre scenariile încălzirii globale ne vom afla.
Deja de la o încălzire cu 2 grade Celsius în plus, căldura extremă va depăși frecvent pragurile critice pentru sănătatea omului, agricultură și ecosisteme, avertizează aceștia.
Incendiile de vegetație, precum cele recente din sudul Europei, vor izbucni din ce în ce mai frecvent. Cercetătorii sunt convinși că vor spori șansele de incendii în regiunea Mediteraneană, dacă temperaturile cresc cu peste 2 grade Celsius. Nici Europa de Est nu scapă de caniculă și incendii în acest scenariu.
Inundații și secete
Dezastre precum inundațiile de vara aceasta din Germania și Belgia vor fi tot mai des întâlnite în Europa, se arată în raport.
Ploile extreme și inundațiile cauzate de ele ar putea fi tot mai des întâlnite, chiar și la nivelul minim așteptat de încălzire globală în toate regiunile Europei, exceptând zona mediteraneană.
În nordul Europei, cercetătorii au observat deja inundații cauzate de intervenția omului în natură. Și în Europa Centrală și de Vest riscul de inundații este în creștere.
Zona Mediteranei, în schimb, se va confrunta cu tot mai multă secetă, dacă încălzirea globală depășește pragul de 2 grade Celsius.
”Fără o reducere susținută a emisiilor de gaze cu efect de seră, extremele vor continua să se accentueze având ca efect creșterea temperaturii solului, inundații și secetă deopotrivă”, spune Richard Allan, cercetătorul care a condus capitolul despre schimbările climatice în cadrul raportului.
Svenja Schulze, ministrul Mediului din Germania, crede că raportul IPCC a arătat clar că nu mai putem evita multe dintre consecințele schimbărilor climatice, dând ca exemplu inundațiile și seceta din Germania, dar și incendiile și canicula care afectează în ultimele zile sudul Europei și SUA.
Ghețarii se topesc și nivelul mării crește
Oricum ar evolua scenariul încălzirii globale, nivelul mării va crește în toată Europa și cel mai probabil va continua să crească și după anul 2100.
”Creșterea nivelului apei mării va provoca inundații la nivelul coastelor”, se arată în raportul IPCC, care mai avertizează că ne-am putea confrunta an de an cu evenimente care se întâmplă de obicei o dată la o sută de ani.
În plus, plajele cu nisip fin ale Europei ar putea dispărea, încetul cu încetul, în următoarele decenii.
În același timp, zilele reci vor deveni o raritate în Europa și nici nu mai putem opri topirea ghețarilor, a calotelor glaciare sau micșorarea ținuturilor cu permafrost (termen care definește solurile înghețate tot timpul anului la o adâncime între 2 și 15 metri)
”Nivelul mării va continua să crească în următoarele câteva mii de ani, chiar dacă reducem emisiile de carbon la zero și chiar dacă oprim încălzirea globală.
Asta se datorează excesului de energie generată de emisiile din trecut care se propagă până în adâncurile oceanelor, odată cu topirea ghețarilor”.
IPCC
Autorii au subliniat, de asemenea, că tendința temperaturilor din Europa este strâns legată de intervenția omului, iar asta ar trebui să ne dea de gândit.
Citește și: