Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice, avertizează ONU: Acum este ultima șansă!

Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice, avertizează ONU: Acum este ultima șansă!

Eșecul acțiunilor asupra schimbărilor climatice va avea „consecințe catastrofale” pentru lume, a avertizat liderul următoarelor discuții pe tema climei găzduite de Națiunile Unite.

„Nu cred că există un alt cuvânt pentru asta”, a declarat Alok Sharma, ministrul britanic responsabil cu cea de-a 26-a Conferință a ONU privind schimbările climatice (COP26), pentru ziarul The Observer, avertizând că discuțiile anuale, care vor avea loc în Glasgow, Scoția, în noiembrie, ar fi printre ultimele șanse de a limita încălzirea globală și de a salva vieți.

ADVERTISING

„Acesta va fi cel mai puternic avertisment de până acum asupra modului în care comportamentul uman accelerează în mod alarmant încălzirea globală și de aceea COP26 trebuie să fie momentul în care obținem acest lucru. Nu ne putem permite să așteptăm doi ani, cinci ani, 10 ani - acum este momentul ", a spus el.

Comentariile lui Sharma au venit cu o zi înainte ca Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) să lanseze ultima sa evaluare, care va oferi probabil cea mai concludentă analiză de până acum asupra schimbărilor climatice provocate de om.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

IPCC - autoritatea științifică globală privind schimbările climatice - a avertizat într-un raport special din 2018 că lumea trebuie ca până în 2030 să își reducă drastic dependența de combustibilii fosili și să împiedice planeta să atingă pragul crucial de creștere a temperaturilor medii cu 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

Dincolo de acest punct există riscuri de secetă extremă, incendii și inundații, iar penuria de alimente va crește dramatic.

„Vedeți zilnic ce se întâmplă în întreaga lume. Anul trecut a fost cel mai fierbinte înregistrat, ultimul deceniu este cel mai fierbinte deceniu înregistrat”, a spus Sharma.

ADVERTISING

Numai în această săptămână au avut loc incendii severe în Grecia, Turcia, Siberia și Statele Unite, în timp ce inundațiile masive au făcut ravagii în anumite zone din Europa și Asia în ultimele săptămâni.

O vară cu temperaturi record în sudul Europei a declanșat incendii devastatoare care au ars păduri, case și au distrus infrastructura din Turcia până în Spania. Și în această vară, inundațiile devastatoare din Europa de Vest au înghițit case și străzi și au luat zeci de vieți.

"Nu cred că am depășit momentul, dar cred că ne apropiem periculos de momentul în care am putea-o face. Vom vedea [din IPCC] un avertisment foarte, foarte clar că, dacă nu acționăm acum, din păcate nu vom mai avea timp", a declarat Sharma pentru The Observer.

Multe țări s-au angajat să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până la mijlocul secolului și câteva dintre cele mai mari economii ale lumii, inclusiv SUA, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Canada, și-au revizuit obiectivele de reducere a emisiilor pe termen scurt.

Citește și: Locurile unde poți supraviețui în caz că lumea se prăbușește. Colapsul societății s-ar putea produce în timpul vieții noastre


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇