Cea mai mare uzină care captează dioxidul de carbon din aer şi îl transformă în piatră a fost deschisă în Islanda

Cea mai mare uzină care captează dioxidul de carbon din aer şi îl transformă în piatră a fost deschisă în Islanda

Cea mai mare instalaţie din lume care captează dioxidul de carbon din atmosferă şi îl stochează în subteran a început să funcţioneze din această săptămână în Islanda.

Instalaţia va aborbi până la 4 mii de tone de dioxid de carbon pe an, echivalentul emisiilor generate de 790 de maşini, relatează Reuters.

În spatele tehnologiei de captare a CO2 se află startup-ul elveţian Climeworks AG, care a  colaborat la acest proiect cu firma locală Carbfix, specializată în stocarea carbonului.

Tehnologiile de extragere a dioxidului de carbon din atmosferă sunt considerate de către oamenii de ştiinţă ca fiind vitale pentru limitarea încălzirii globale. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energie (AIE), emisiile globale de CO2 s-au ridicat anul trecut la 31,5 miliarde de tone.

ADVERTISING

Numită Orca, de la cuvântul pentru energie din limba islandeză, uzina este formată din opt containere mari, asemănătoare cu cele din industria transportului de mărfuri, prevăzute cu filtre şi ventilatoare de înaltă tehnologie. Acest sistem extrage dioxidul de carbon din aer şi îl izolează, după care îl amestecă cu apă şi îl injectează adânc în pământ. În timp, dioxidul de carbon se pietrifică.

Totul funcţionează pe bază de energie electrică regenerabilă produsă de o centrală geotermală din apropiere.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Captarea CO2 direct din aer este o tehnologie aflată încă la început, iar costurile implicate sunt ridicate în acest moment, însă dezvoltatorii speră să poată scădea preţurile prin extinderea  sa în contextul în care tot mai mulţi consumatori încearcă să îşi reducă amprenta de carbon.

În prezent, există în lume 15 uzine care captează anual peste 9.000 de tone de CO2.

How Climeworks' technology works

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇