Canicula nord-americană de la finalul lui iunie, „aproape imposibilă” fără încălzirea climatică

Canicula nord-americană de la finalul lui iunie, „aproape imposibilă” fără încălzirea climatică

Valul de căldură care a lovit la finalul lunii iunie vestul Statelor Unite şi al Canadei ar fi fost ”aproape imposibil” fără încălzirea climatică provocată de oameni, a conchis un grup de cercetători.

Oamenii de ştiinţă de la World Weather Attribution, o iniţiativă a experţilor de la diverse institute de cercetare din întreaga lume, au estimat că schimbările climatice au făcut ca acest eveniment să fie de cel puţin 150 de ori mai probabil.

"Nu există nicio îndoială că schimbările climatice au jucat un rol major", a declarat cercetătoarea Friederike Otto, de la Universitatea Oxford şi unul dintre autorii studiului, într-un briefing, potrivit AFP.

ADVERTISING

Temperaturile înregistrate au fost atât de anormale în raport cu mediile obişnuite din această regiune încât a fost dificil pentru cercetători să calculeze cât de repede ar putea reapărea un astfel de eveniment. Dar, potrivit acestora, având în vedere climatul actual, un astfel de val de căldură ar putea avea loc statistic o dată la 1.000 de ani.

Cercetătorii au stabilit că temperaturile înregistrate au fost cu aproximativ 2 grade Celsius mai mari decât dacă acest episod de căldură extremă ar fi avut loc la începutul revoluţiei industriale.

Record după record şi sute de morţi

Luna trecută, Canada a doborât de mai multe ori recordul său absolut de temperatură, care a fost stabilit în cele din urmă la 49,6 grade Celsius la Lytton, pe 30 iunie.

ADVERTISING

Şi statele americane Washington şi Oregon s-au regăsit sub această "cupolă de căldură", cauzată de presiuni ridicate care "ţin prizonier" aerul fierbinte. Acest fenomen climatic nu a fost în sine fără precedent, ci mult mai puternic decât s-a observat până acum.

Bilanţul deceselor provocate de această "cupolă de căldură" nu este încă cunoscut, însă se ridică la cel puţin câteva sute de morţi.

Cea mai fierbinte lună iunie

America de Nord a cunoscut în 2021 cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată în această regiune, a anunţat miercuri Serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice (C3S).

ADVERTISING

Iunie 2021 a depăşit cu 1,2 grade Celsius media pentru perioada 1991-2020 sau cu 0,15 grade Celsius temperatura cea mai ridicată înregistrată în iunie în această regiune, în 2012, a declarat Carlo Buontempo, directorul C3S, făcând o legătură cu valul de caniculă observat în Canada şi o parte a Statelor Unite.

În cercetarea lor, oamenii de ştiinţă de la World Weather Attribution (27 de cercetători din şapte ţări) au studiat, pe o perioadă de mai multe decenii, înregistrări ale temperaturii în cea mai dens populată zonă afectată, în jurul oraşelor americane Seattle şi Portland şi a oraşului canadian Vancouver. Apoi, au folosit modelări pentru a compara clima actuală cu cea din trecut, folosind metode validate de colegi.

Mai mulți factori au făcut posibil acest eveniment, însă cercetătorii subliniază în special rolul secetei care a lovit această regiune în primăvară.

Pentru viitor, două scenarii sunt posibile, potrivit cercetătorilor. Primul este că, chiar dacă criza climatică s-a amplificat şi a făcut un astfel de eveniment mult mai probabil, el este încă foarte rar.

A doua ipoteză este mai îngrijorătoare: creşterea generală a temperaturilor ar fi putut depăşi un prag, ducând la o încălzire exponenţială mai importantă decât se prevedea până în prezent şi pe care modelele climatice actuale nu reuşesc să o prezică.

Citește mai multe despre valul de căldură care s-a abătut asupra SUA și Canada:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇