MediaSind reclamă un conflict de interese în TVR: Achiziții suspecte de peste 1 milion de lei UPDATE Televiziunea publică amenință cu instanța

MediaSind reclamă un conflict de interese în TVR: Achiziții suspecte de peste 1 milion de lei  UPDATE Televiziunea publică amenință cu instanța

Sindicatul MediaSind TVR reclamă existența unui posibil conflict de interese în televiziunea publică și anunță că va sesiza instituțiile abilitate ale statului, acuzând conducerea televiziunii publice că ”a făcut achiziții de peste un milion de lei” de la o firmă din Călărași, iar ”șeful serviciului care beneficiază de aceste achiziții este un fost angajat al respectivei firme”.

Noul scandal din TVR a izbucnit ”în urma unor sesizări primite din partea membrilor MediaSind TVR, potrivit cărora instituția achiziționează de la aceeași firmă servicii de logistică, fără să organizeze licitații”, se arată într-un comunicat remis SpotMedia.ro și postat miercuri pe site-ul sindicatului, împreună cu mai multe facsimile și fotografii.

ADVERTISING

Ca urmare a sesizărilor primite, ”Departamentul Investigații al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind a solicitat conducerii TVR, prin adresa nr.204/28.05.2020, să răspundă la mai multe întrebări referitoare la contractele care au fost încheiate cu SC INTER MEGA CONSTRUCT SRL, cu sediul social în Călărași,  în perioada 1 ianuarie 2017-prezent, în ce cuantum, modalitatea de atribuire, notele de fundamentare”.

”Totodată, am solicitat să ni se răspundă dacă conducerea TVR are cunoștință de faptul că șeful Serviciului Logistică din SRTv are sau a avut funcții în această societate, și dacă da, în ce perioadă și dacă au existat conflicte de interese.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Răspunsul, semnat de președintele-director general Doina Gradea (foto), confirmă faptul că, în perioada 2017-până în prezent, conducerea SRTv a încheiat 10 contracte, din care  8 contracte prin achiziție directă și 2 prin procedură simplificată cu aceeași firmă la care a fost  angajat/colaborator tocmai persoana responsabilă de aceste contracte, și anume șeful compartimentului logistic, Gheorghe Peres, poreclit de cunoscuti ’Bebe’”, precizează sursa citată.

Mai mult, MediaSind prezintă și o declarație de avere depusă la începutul mandatului de Gheorghe Pereș, care confirmă că ”era angajatul acestei firme cu care TVR urma să încheie majoritatea contractelor de achiziții de servicii de logistică”.

ADVERTISING

”O dovadă a strânselor legături dintre dl. Bebe, conducerea TVR și firma SC INTER MEGA CONSTRUCT SRL este, printre altele, și mașina cu care circulă în prezent acesta, un BMW electric, înmatriculat pe aceeași firmă din Călărași. Șeful de la Logistică vine nestingherit la serviciu cu mașina oferită spre folosință de firma alimentată cu contracte grase din bani publici, iar Doina Gradea nu spune nimic. Nu spune nimic nici atunci când dl. Bebe alimentează, folosind curentul instituției!? (...)

Precizăm că suma totală cheltuită în mod suspect de către TVR pentru achiziții de servicii logistice de la firma agreată de conducerea TVR se ridică la 1.134.966 lei, aproximativ un sfert de million de euro!

Șeful acestui serviciu este fost coleg de trust cu actualul președinte director general, Doina Gradea. Aceasta l-a angajat la TVR după ce a fost trimis în șomaj de ProTv”, mai precizează sursa citată.

Poziția TVR

Miercuri după amiaza, TVR a trimis următoarele precizări pe adresa redacției SpotMedia.ro:

”Acuzele la adresa TVR sunt atât de subțiri încât ele pot fi demontate foarte simplu:

1 Achizițiile realizate de SRTv de la firma respectivă, în valoare de aproximativ un milion de lei, NU au fost realizate prin încredințare directă ci prin procedură simplificată.


2 MediaSind a știut clar și la timp modul în care s-au desfășurat achizițiile (vezi răspuns SRTv transmis în urma solicitării făcute în baza Legii 544/2001).


3. În ceea ce privește achizițiile directe, acestea au atins suma de aproximativ 200 de mii de lei, o mică parte din suma menționată în comunicarea MediaSind.


4. Domnul Gheorghe Pereș nu s-a aflat și nu se află în conflict de interese. Colaborarea domniei sale cu firma respectivă a fost încheiată înainte ca el să devină salariat al TVR.

MediaSind lansează iar, din confuzie sau rea-voință, acuzații false la adresa conducerii SRTv aducând, din nou, prejudicii grave de imagine televiziunii publice.

În acest context, reamintim că:
a) Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu este un sindicat constituit la nivelul SRTv, ci al Agerpres. Prin urmare, așa–zisa filiala SRTv, invocată de Mediasind, nu are niciun temei legal;
b) MediaSind îşi arogă drepturi în mod ilegal şi acţionează, în mod repetat, abuziv, subminând, în fapt, activitatea SRTv;
c) Prin propagarea constantă de informaţii false, neverificate, prin amenințări, instigare la ură şi revoltă, MediaSind afectează grav imaginea serviciului public de televiziune, inducând în eroare angajaţii instituţiei şi opinia publică;
d) Asemenea acțiuni nu pot fi calificate decât ca fiind grave și periculoase, cu atât mai mult cu cât vin din partea unui sindicat nelegitim la nivel de SRTv;

În acest context, televiziunea publică are dreptul, dar şi obligaţia să ceară în instanţă - dacă altfel nu este posibil - încetarea acestui abuz şi corectarea nedreptăţilor şi a prejudiciilor de imagine aduse SRTv”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇