Dispare cel mai vechi ziar din lume: Era tipărit de 320 de ani

Dispare cel mai vechi ziar din lume: Era tipărit de 320 de ani

Ediția tipărită a ziarului austriac Wiener Zeitung, tipărit încă din anul 1703, va înceta să mai apară, în urma unei decizii a Legislativului de la Viena.

Parlamentul austriac a adoptat, joi, o lege care pune capăt ediției tipărite a celui mai vechi ziar din lume. În cei 320 de ani de apariție, Wiener Zeitung a relatat despre numeroase evenimente istorice, inclusiv despre tânărul Mozart și despre abdicarea ultimului împărat al casei de Habsburg.

Cotidianul este deținut de Guvernul Austriei din 1857 și servește ca gazetă oficială în care se publicau anunțurile despre angajările la stat și alte informări oficiale care trebuiau publicate prin lege. Această activitate a devenit principala sursă de venit a ziarului, relatează Deutsche Welle.

ADVERTISING

Parlamentul Austriei a adoptat legea care elimină obligativitatea publicării contra cost a anunțurilor în ediția tipărită a ziarului, după ce cancelarul conservator Sebastian Kurz a anunțat încă din 2021 că va schimba această situație. "Nu este treaba republicii să dețină și să finanțeze un cotidian", a spus el atunci.

Echipa redacțională și cititorii au organizat mai multe proteste în fața sediului Parlamentului din Viena, dar nu au reușit să împiedice dispariția ziarului.

După încetarea apariției pe hârtie, cotidianul își va continua activitatea online și va scoate o dată pe lună o ediție tipărită.

ADVERTISING

Legea adoptată joi prevede că Wiener Zeitung se va transforma din cotidian într-un "mediu de pregătire și formare educațională". Într-un articol publicat în ziar în ziua adoptării legii se arată că această descriere este un mandat neclar care îi va afecta capacitatea de a face jurnalism.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇