New York Times dă Comisia Europeană în judecată: Ziarul vrea mesajele dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer despre achizițiile uriașe de vaccinuri Covid

New York Times dă Comisia Europeană în judecată: Ziarul vrea mesajele dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer despre achizițiile uriașe de vaccinuri Covid

Cotidianul american New York Times a acționat în instanță Comisia Europeană, pentru că nu i-a prezentat mesajele care ar putea conține informații importante despre achizițiile europene de vaccinuri antiCovid, în valoare de miliarde de euro.

Comisia Europeană are obligația de a prezenta mesajele dintre Ursula von der Leyen și directorul executiv al companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, susține New York Times, în acțiunea pe care a înaintat-o la Curtea Europeană de Justiție.

Dosarul a fost depus pe 25 ianuarie și menționat luni în registrul public al Curții Europene de Justiție, însă alte informații nu sunt disponibile online.

ADVERTISING

Două surse au confirmat detaliile despre acest caz pentru Politico.

Reprezentanții New York Times au refuzat să comenteze asupra procesului. "The Times depune multe cereri în baza libertății de informare și menține un dosar activ. Nu putem comenta în acest moment asupra subiectului din această speță", se arată într-un comunicat transmis de conducerea ziarului.

Explicațiile puerile ale Comisiei

Procesul survine după o anchetă efectuată în ianuarie 2022 de avertizorul european de integritate Emily O’Reilly, care a descoperit o administrare defectuoasă în tentativele Comisiei Europene de a recupera mesajele de tip text, pe baza cererii de acces înaintate de jurnalistul Alexander Fanta, de la site-ul netzpolitik.org. Investigația avertizorului a arătat că CE nu a cerut explicit biroului președintelui comisiei să caute mesajele text.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comisarul european pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a susținut în răspunsul oferit avertizorului că mesajele text ar fi fost șterse "din cauza naturii lor efemere, cu existență pe termen scurt".

În ianuarie anul trecut, mai mulți europarlamentari și activiști europeni au criticat lipsa de transparență, după ce Comisia a invocat un regulament învechit ca să nu facă publice mesajele text schimbate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu șeful companiei Pfizer, în care erau negociate contractele de miliarde de euro pentru vaccinuri.

Ziarul german Bild a deschis o serie de procese împotriva Comisiei Europene, solicitând publicarea documentelor legate de negocierile pentru cumpărarea de vaccinuri antiCovid produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca. Mai multe dintre aceste cereri au fost respinse de instanțe, dar Bild a obținut câteva documente despre negocieri, inclusiv corespondența prin email începând din iunie 2020.

ADVERTISING

Însă nicio informație despre contactele anterioare ale Ursulei von der Leyen cu CEO-ul Pfizer, Bourla, nu a ieșit la iveală ca urmare a cererii formulate de Bild.

Scandal și în România, Parchetul European a intrat pe fir

Comisia Europeană a fost criticată dur pentru risipa de vaccinuri antiCovid, iar mai multe țări, inclusiv România, au cerut forului comunitar să permită renegocierea contractelor, după ce le-au fost alocate cantități mult prea mari de ser.

Comisia a comandat în total 4,2 miliarde de doze de vaccin antiCovid, de aproape 10 ori cât populația din întregul bloc comunitar. Până în februarie anul trecut, când tendința vaccinării ajunsese deja la niveluri foarte scăzute, fuseseră livrate 1,3 miliarde de doze, deci mai puțin de o treime.

În România, potrivit memorandumului propus de Ministerul Sănătății în mai 2021, ar mai trebui să primim milioane de vaccinuri antiCovid, deși depozitele care permit stocarea sunt pline de la începutul anului trecut.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că până la finalul anului trecut România avea de distrus aproximativ 6 milioane de doze de vaccin antiCovid expirate.

Acuzat că e responsabil de semnarea memorandumului, fostul premier Florin Cîțu a spus, anul trecut, că lucrurile au fost decise la Bruxelles înainte să preia el conducerea Guvernului, așa că șefa CE, Ursula von der Leyen, ar trebui să răspundă. „Să o întrebăm pe Ursula von der Leyen cum a facut contractele. Putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut aceste contracte pentru Uniunea Europeană și a achiziționat aceste vaccinuri”, a spus Cîțu.

Parchetul European a confirmat în octombrie că anchetează achiziţia de vaccinuri antiCovid în UE. „EPPO confirmă că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare e făcută în mod excepţional ca urmare a interesului public extrem de ridicat. Nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă a anchetei”, a anunțat într-un comunicat instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇