O cometă mai luminoasă decât stelele! Va putea fi văzută în curând de pe Pământ

O cometă mai luminoasă decât stelele! Va putea fi văzută în curând de pe Pământ

O cometă numită C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) a atras atenția experților, pentru că este mai strălucitoare decât stelele. Aceștia preconizează că în 2024 cometa va deveni vizibilă cu ochiul liber, pe măsură ce va deveni și mai luminoasă. În prezent, ea poate fi văzută doar printr-un telescop.

Cu toate acestea, pe măsură ce lunile vor trece, cometa va crește treptat în luminozitate. Până în octombrie, se așteaptă să atingă strălucirea maximă, fiind vizibilă cu ochiul liber.

Cometa se va apropia cel mai mult de Soare pe 27 septembrie, la 58,6 milioane de kilometri, o distanță similară cu cea a planetei Mercur.

ADVERTISING

Ulterior, pe 12 octombrie, va trece cel mai aproape de Pământ, la o distanță de 70,6 milioane de kilometri. Experții anticipează că în această perioadă va avea cea mai mare strălucire, putând eclipsa majoritatea stelelor de pe cer și rivalizând cu strălucirea lui Venus sau Jupiter.

Cometele sunt corpuri de gheață străvechi formate în timpul primelor etape ale creării Sistemului Solar. Descoperită în urmă cu 15 luni de către două observatoare, și anume Observatorul Astronomic Zijinshan și Sistemul de alertă privind ultimul impact terestru al asteroizilor (ATLAS), C/2023 A3 are o compoziție de gheață și praf.

ADVERTISING

Atunci când cometele se apropie de Soare, căldura face ca gheața să se vaporizeze, creând o atmosferă incandescentă în jurul nucleului care poate avea mii de kilometri lățime. Acest lucru distinge cometele de asteroizi și meteoriți, care nu prezintă această transformare.

Datorită luminozității sale în creștere, se așteaptă ca C/2023 A3 să fie vizibilă în timpul apusului de soare, oferind o priveliște spectaculoasă pentru privitorii cerului din întreaga lume. Această cometă, mai strălucitoare decât stelele, reprezintă o ocazie rară de a asista la una dintre cele mai strălucitoare comete observate în istorie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇