Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci.

Cercetătorii au descoperit această celulă unică, ce ar putea explica de ce şoarecii oldfield manifestă un comportament monogam, spre deosebire de rudele lor mai promiscue, scrie Neuro Science News.

Această descoperire subliniază legătura potenţială între un hormon numit 20⍺-OHP şi comportamentul de îngrijire a puilor, ceea ce ar putea oferi şi perspective asupra comportamentului parental uman şi tratamentelor pentru depresia postnatală.

ADVERTISING

Cercetarea, realizată de oamenii de ştiinţă de la Institutul Zuckerman al Universităţii Columbia, a relevat că 20⍺-OHP este produs de un tip de celulă suprarenală recent identificată.

Acest hormon a fost descoperit iniţial la oameni acum câteva decenii, dar funcţia sa a rămas neclară până acum.

Dr. Andrés Bendesky, cercetător principal la institut, a remarcat că hormonul promovează comportamentele de îngrijire la şoareci, sugerând că ar putea avea un rol similar la oameni.

Studiul s-a concentrat pe două specii de şoareci: şoarecele cerb şi şoarecele oldfield.

soarece
Foto: US Fish and Wildlife Service

Deşi aceste specii sunt strâns înrudite, comportamentele lor sunt foarte diferite. Şoarecele cerb are adesea mai mulţi taţi pentru un singur cuib de pui, în timp ce şoarecele oldfield se împerechează pe viaţă.

ADVERTISING

Investigând glandele lor suprarenale, cercetătorii au descoperit că glandele şoarecilor monogami erau semnificativ mai mari şi produceau mai mult 20⍺-OHP datorită activităţii crescute a genei Akr1c18.

Experimentele au arătat că creşterea nivelurilor de 20⍺-OHP a îmbunătăţit comportamentele de îngrijire parentală la ambele specii. De exemplu, unii şoareci promiscui, atunci când au primit hormonul, au început să-şi toaleteze puii şi să-i aducă înapoi la cuib – comportamente pe care în mod normal nu le manifestă.

ADVERTISING

Implicaţiile acestei cercetări depăşesc domeniul şoarecilor. Deoarece 20⍺-OHP poate fi convertit într-un compus similar cu allopregnanolonul – o moleculă utilizată în tratamentul depresiei post-naştere – rezultatele ar putea informa viitoarele studii asupra comportamentului parental uman şi tratamentelor pentru condiţiile aferente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇