O pilulă contraceptivă pentru bărbați, non-hormonală, s-a dovedit eficientă în 99% din teste

O pilulă contraceptivă pentru bărbați, non-hormonală, s-a dovedit eficientă în 99% din teste

O pilulă contraceptivă pentru bărbați, care nu are la bază hormonii, ci vizează o proteină implicată în producția spermatozoizilor, s-a dovedit eficientă în proporție de 99% dintre cazuri după 4 săptămâni de administrare.

YCT529, cum a fost numită pilula, s-a dovedit eficientă pe șoarecii masculi, fără să fie observate efecte secundare. În plus, la 4 – 6 săptămâni din momentul în care s-a întrerupt administrarea, șoarecii au putut avea urmași din nou, relatează UPI.

Funcţionarea pilulei contraceptive feminine se bazează pe hormoni care perturbă ciclul menstrual. Cercetătorii încearcă de multă vreme să dezvolte un echivalent masculin al acestei pilule, utilizând aceeaşi metodă şi acţionând asupra unui hormon masculin, testosteronul.

ADVERTISING

Numai că acționând asupra acestuia apar efecte secundare indezirabile, precum creşteri în greutate, episoade de depresie şi majorarea nivelului de colesterol, care cauzează o creştere a riscului de apariţie a bolilor cardiace.

Prin urmare, s-a țintit o proteină specifică, receptorul alfa al acidului retinoic (RAR-alpha) – cu efect în formarea spermatozoizilor. Efectele au fost cele țintite, fără a apărea și altele adverse, au anunțat oamenii de știință de la Universitatea Minnesota.

Testele pe oameni vor începe chiar anul acesta, iar producția în masă a pilulei și comercializarea ei sunt prevăzute peste 5 ani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇