Un contraceptiv pentru bărbați, reversibil, non-hormonal și deloc toxic, s-a dovedit eficient pe animale

Contraceptivele pentru femei sunt pe piață din anii ’50. În tot acest timp, însă, corespondetul lor pentru bărbați nu a fost găsit (în afara prezervativului). Acest lucru se va schimba curând, spun oamenii de știință chinezi și americani.

Aceștia au lucrat împreună pentru a dezvolta o pastilă care, luată zilnic, ține practic bărbații infertili atât timp cât este administrată.

Deși poate suna înspăimântător pentru bărbați și pentru partenerele lor de viață pe termen lung, oamenii de știință anunță că medicamentul, practic un extract dintr-o plantă, nu este toxic, este non-hormonal, iar efectele sale sunt reversibile, relatează IFL Science.

ADVERTISING

În plus, după cum au arătat testele realizate pe șoareci și primate, este suficientă o singură doză orală pe zi.

În acest moment, spun oamenii de știință, nu există pe piață contraceptive masculine non-hormonale, în ciuda zecilor de ani de cercetări, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

Citește și Anticoncepționalele și Covid-19. Ce s-a descoperit despre femeile care iau contraceptive orale

Ingredientul de bază din contraceptiv este triptonida, care se extrage din planta chinezească Tripterygium Wilfordii Hook F. Triptonida este analizată pentru proprietățile sale contraceptive din 2000, când într-o lucrare științifică s-a arătat că scade producția de spermă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ingredientul s-a dovedit eficient în boli precum cea a rinichilor polichistici, dar și în cancerul pacreatic. De altfel, proprietățile sale au ajuns să fie cunoscute pentru că au apărut ca efecte secundare la alte tratamente, inițial.

S-a observat că pacienții tratați pentru diferite boli cu această plantă aveau și un volum redus al spermei și o mobilitate scăzută a spermatozoizilor. În plus, cât timp ținea tratamentul, și spermatozoizii erau deformați, incapabili să fie eficienți.

Așa a apărut ideea de a folosi extractul din plantă drept contraceptiv.

ADVERTISING

Testele pe animale, rozătoare, dar și 12 maimuțe au arătat că eficacitatea este de 100% și că subiecții devin practic infertili câtă vreme le este administrată o doză pe zi.

La 4 – 6 săptămâni după ce triptonida nu mai era administrată, masculii redeveneau fertili, sperma recăpătându-și calitățile. Nu au fost observate efecte adverse asupra altor organe.

Rămâne de văzut dacă testele pe bărbați vor avea același rezultat, dar oamenii de știință sunt foarte optimiști.

Vezi și 3 în 1! Un nou gel contraceptiv împiedică sarcina, mărește libidoul și reduce riscul de a lua boli cu transmitere sexuală


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇