Dispozitiv portabil pentru măsurarea hormonilor de stres pe parcursul zilei. Va ajuta la diagnosticarea multor boli

Dispozitiv portabil pentru măsurarea hormonilor de stres pe parcursul zilei. Va ajuta la diagnosticarea multor boli

O colaborare internațională a dus la dezvoltarea unui dispozitiv portabil de pionierat, capabil să monitorizeze stresul prin măsurarea fără durere a hormonilor pe o perioadă de 24 de ore și mai mult, inclusiv în timpul somnului.

Dezvoltarea acestui dispozitiv revoluționar ar putea înlocui procesul tradițional, dureros și consumator de timp, prin care se prelevează sânge pentru a măsura hormonii de stres.

Acest lucru ar putea simplifica identificarea simptomelor bolilor legate de stres, așa cum sunt depresia, bolile de inimă, obezitatea, diabetul și nu numai.

ADVERTISING

Această abordare oferă informații mai detaliate cu privire la modificările hormonale pe perioade de timp zilnice (circadian) și mai scurte de 24 de ore. Perturbarea ritmurilor hormonilor de stres este vinovată de apariția unei întregi serii de boli, scrie BBC.

Până în prezent, definirea ritmicității hormonale normale și sănătoase în viața de zi cu zi a reprezentat o provocare pentru oamenii de știință. Diagnosticarea pe baza unui singur test hormonal efectuat la un moment dat în timpul zilei nu ia în considerare ritmurile hormonale, ceea ce duce la potențiale întârzieri de diagnosticare și la oportunități ratate pentru intervenții terapeutice timpurii.

ADVERTISING

În trecut, un profil hormonal precis putea fi obținut doar prin prelevarea mai multor probe de sânge în timpul unei internări în spital sau într-o unitate de cercetare – un proces incomod, stresant și consumator de timp.

Dispozitivul U-RHYTHM, un efort comun al universităților din Bristol, Birmingham și Bergen din Norvegia, se poartă în jurul taliei. El poate preleva hormoni fără durere și în mod automat, de sub piele, la fiecare 20 de minute, fără a fi nevoie de probe de sânge.

Această metodă permite prelevarea de probe în timpul somnului, al muncii și al altor activități zilnice, timp de până la 72 de ore într-o singură sesiune.

ADVERTISING

Dispozitivul a fost, bineînțeles, testat cu succes pe 214 voluntari sănătoși pe o perioadă de 24 de ore.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇