Oamenii de știință au descoperit că un hormon care se dezvoltă la bărbați în timpul pubertății le poate prezice bolile bătrâneții.
Hormonul, asemănător insulinei, numit INSL3, este constant pe perioade lungi de timp și este un indicator timpuriu important pentru prezicerea bolilor legate de vârstă.
INSL3 este produs de aceleași celule din testicule care răspund de testosteron. Spre deosebire de acesta, care fluctuează de-a lungul vieții unui bărbat, INSL3 rămâne constant, nivelul de la pubertate fiind în mare parte același pe tot parcursul vieții unui bărbat, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea din Nottingham, citați de SciTechDaily.
Acest lucru îl face să fie primul indicator clar și fiabil al morbidității legate de vârstă, în comparație cu orice alt parametru măsurabil.
Concret, nivelul de INSL3 din sânge se corelează cu o serie de boli cum sunt slăbiciunea osoasă, disfuncțiile sexuale, diabetul și bolile cardiovasculare. Dacă bărbatul pleacă în viață cu un nivel mic al acestui hormon, acesta va fi mic și la bătrânețe, ceea ce înseamnă că va fi mai probabil să sufere de aceste boli, se arată într-un raport publicat de jurnalul Frontiers in Endocrinology.
”Este esențial să înțelegem de ce unii oameni sunt mai predispuși la apariția dizabilităților și a bolilor pe măsură ce îmbătrânesc, astfel încât să se poată interveni pentru ca oamenii nu doar să aibă o viață lungă, ci și o viață sănătoasă pe măsură ce îmbătrânesc”, a declarat profesorul Ravinder Anand-Ivell, unul dintre autorii cercetării.