Oxitocina, hormonul iubirii, poate ajuta la tratarea unor boli precum Alzheimerul

Oxitocina, hormonul iubirii, poate ajuta la tratarea unor boli precum Alzheimerul

Oxitocina, numită și hormonul iubirii, pare să anuleze o parte dintre pagubele produse de plăcile amiloide la nivelul centrului responsabil cu memoria și vorbirea din creier, arată un studiu recent din Japonia.

În cadrul unui experiment realizat la Universitatea din Tokio, creierul unor șoareci a fost injectat cu proteine beta-amiloid, cele care se acumulează în cazul Alzheimerului.

Apoi, oamenii de știință au injectat oxitocină, un hormon care apare în mod natural în timpul orgasmului, dar și când o mamă interacționează cu copilul ei. Același hormon joacă un rol cheie în interacțiunile noastre de zi cu zi.

ADVERTISING

Oamenii de știință au observat cu uimire că hormonul poate inversa deteriorarea plasticității sinaptice pe care o provoacă beta-amiloidul (Ap). Cu alte cuvinte, oxitocina are abilitatea de a inversa o parte din pagubele provocate de Alzheimer, arată Medical Xpress.

”Oxitocina s-a dovedit a fi implicată recent în reglarea performanței învățării și a memoriei, dar până în prezent, niciun studiu anterior nu tratase efectul oxitocinei asupra deficienței cognitive. (…) Acesta este primul studiu din lume care a demonstrat că oxitocina poate inversa deficiențele induse de Ap la șoareci”, a declarat profesorul Akiyoshi Saitoh, de la universitatea amintită, autorul studiului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Într-adevăr, experimentul a fost realizat pe cobai, dar poate deschide drumul către crearea de noi medicamente pentru tratamentul Alzheimerului, este de părere autorul studiului.

Vezi și O nouă cercetare arată că singuri ne putem declanșa Alzheimerul, cu gândurile noastre


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇