Cum se transformă leii cărora li se pulverizează hormonul iubirii în nas

Cum se transformă leii cărora li se pulverizează hormonul iubirii în nas

Se știe că oxitocina sau hormonul iubirii, un hormon care apare în mod natural, are efecte la toate mamiferele, inclusiv la oameni. Oamenii de știință au testat-o însă pe leii din captivitate, iar rezultatul a fost îmbucurător.

Atunci când sunt introduși într-un mediu în care există deja alți lei, felinele au tendința de a deveni agresive. Oamenii de știință au intervenit, schimbând cursul acestor întâlniri cu un simplu spray cu oxitocină pulverizat înspre nările lor, arată IFL Science.

Abordarea aparține biologului Craig Packer și neurologului Sarah Heilbronner, de la Universitatea din Minnesota, care au publicat rezultatele studiului lor în jurnalul iScience.

ADVERTISING

Însă nici chiar misiunea de a pulveriza hormonul iubirii înspre nările lor nu a fost simplă. Întâi, felinele din rezervația Dinokeng, din Africa de Sud, au fost ademenite cu carne lângă un gard, suficient de aproape ca misiunea să poată fi posibilă.

O astfel de abordare era însă singura care să garanteze că hormonul va ajunge la creier, a explicat Jessica Burkhart.

Cei 23 de lei astfel ”tratați” au devenit aproape instantaneu mai toleranți și mai puțin agresivi față de ceilalți. Acest lucru a fost măsurat văzând cât de aproape un leu, care are în posesie un obiect dorit, în acest caz o jucărie, îi va lăsa pe ceilalți să se apropie de el.

ADVERTISING

„După ce leii au fost tratați cu oxitocină și le-am dat jucăria lor preferată, am văzut că distanța medie dintre ei a scăzut, de la aproximativ 7 metri fără tratament, la aproximativ 3,5 metri după administrarea de oxitocină”, a declarat Burkhart.

Touși, nu același lucru s-a întâmplat când a intrat în scenă hrana, moment în care animalele au devenit din nou teritoriale.

Un astfel de tratament ar putea fi util într-o serie de scenarii, mai cu seamă atunci când animale noi sunt aduse în rezervații.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇