Cum reușeau să zboare pterozaurii? Cel mai mare avea o anvergură a aripilor de 12 metri!

Cum reușeau să zboare pterozaurii? Cel mai mare avea o anvergură a aripilor de 12 metri!

Oasele unei reptile dispărute dezvăluie faptul că această creatură antică putea face un salt de 2,4 metri pentru a-și lua zborul, arată un nou studiu.

Pterozaurul Quetzalcoatlus, cel mai mare animal zburător cunoscut care a trăit vreodată, avea o anvergură a aripilor de 12 metri, așa că nu e de mirare că domina cerul. Era un uriaș al văzduhului, așa că timp de zeci de ani, oamenii de știință s-au întrebat cum de o astfel de creatură uriașă putea să zboare.

După ani de studiu, o echipă de cercetători condusă de Matthew Brown, de la Universitatea din Texas, a descoperit că pterozaurul Quetzalcoatlus își lua zborul după ce făcea un salt de 2,4 metri în aer, relatează CNN.

ADVERTISING

Nu mai puțin de 50 de ani au trecut de la descoperirea oaselor în Big Bend National Park, din Texas, și până la stabilirea modului în care pterozaurul zbura. Mare parte din întârziere este pusă pe seama procesului extrem de lent al dezgropării oaselor.

La fel ca multe alte specii zburătoare de la acea vreme, acest pterozaur avea oase goale astfel încât să permită zborul.

„Avem de-a face cu oase fragile ca niște chipsuri de cartofi, care au fost păstrate în rocă foarte tare, și pe care trebuie cumva să le scoatem din rocă fără să le distrugem”, a explicat Brown.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇