Concluziile surprinzătoare ale unui studiu: Elefanții au fost domesticiți, dar nu de către oameni

Concluziile surprinzătoare ale unui studiu: Elefanții au fost domesticiți, dar nu de către oameni

Elefanții sălbatici ar fi fost domesticiți, dar nu de către oameni, așa cum s-a întâmplat în cazul lupilor care au evoluat în câini.

De-a lungul a mii de ani, lupii au ajuns să aibă o relație strânsă cu oamenii. Ca urmare, aceștia au evoluat în câini. Iar schimbările nu au fost doar la nivelul comportamentului animalelor, ci și în ceea ce privește aspectul lor. S-au ales cu boturi mai scurte, urechi clăpăuge, fețe mai expresive, blană mai puțin deasă și o durată mai mare de creștere până în stadiul de adult.

ADVERTISING

Acestea sunt caracteristici pe care le au mai mult animalele domestice, scrie Science Alert.

O echipă internațională de experți a descoperit caracteristici similare și în populațiile de elefanți sălbatici, ceea ce a dus la întrebarea dacă nu cumva și aceștia au fost îmblânziți.

Oamenii de știință sunt de părere că elefanții ar fi fost domesticiți, dar nu de către noi. Un studiu recent a scos la iveală faptul că elefanții s-au îmblânzit, de fapt, singuri.

Procesul de îmblânzire presupune o selecție artificială a reprezentanților din fiecare generație de animale sau plante care au cele mai bune caracteristici pentru traiul printre oameni. Unul dintre cei mai importanți factori e un comportament sigur printre oameni.

ADVERTISING

Chiar dacă unele trăsături comune nu au fost selectate intenționat, anumite gene sunt legate de ele. De exemplu, un animal domestic docil e mai slab și are un aspect mai puțin înspăimântător decât unul sălbatic. Domesticirea presupune caracteristici care nu ar ajuta animalele să supraviețuiască în sălbăticie, ci printre oameni, printre care calmitatea și un aspect fizic agreabil.

În 2017, Brian Hare, antropolog din cadrul Universității Duke, a declarat că și oamenii ar fi putut face același lucru cu propria specie. Ipoteza auto-domesticirii oamenilor susține că evoluția speciei a presupus o preferință pentru parteneri mai puțin agresivi. Ca urmare, acest proces a pus presiune asupra abilității noastre de a comunica, ceea ce a dus la un limbaj complex.

ADVERTISING

Potrivit experților, prin același proces ar fi trecut și elefanții sălbatici, care ar fi fost domesticiți în cadrul propriei specii. Teoria ar fi valabilă și pentru elefanții africani, și pentru cei asiatici.

Concret, la elefanții domesticiți se observă deja anumite trăsături: craniul și mandibula au suferit schimbări la nivelul formei. Mandibulele s-au scurtat și craniile au devenit mai rotunde. În plus, și dinții s-ar fi redus.

La nivel de comportament, există o încurajare a interacțiunilor pașnice. Puii acestor specii sunt implicați în activități de joacă ce susțin socializarea. Există și dovezi ale altor adulți, în afara părinților, care au grijă de pui.

Astfel, experții au concluzionat că elefanții sălbatici ar fi fost domesticiți în cadrul propriei specii.

Experții au analizat sute de gene care sunt implicate în modificările țesuturilor embrionare ce joacă un rol important în procesul de îmblânzire. Studiul lor a arătat că evoluția ar fi favorizat cel puțin 10 astfel de secvențe în cazul elefanților.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇