La început, oamenii au domesticit inconștient câinii - concluziile surprinzătoare ale unui studiu

La început, oamenii au domesticit inconștient câinii - concluziile surprinzătoare ale unui studiu

Incapacitatea noastră de a digera cantități mari de proteine a făcut să ne alegem cu un prieten pe viață, câinele, e concluzia unui studiu recent.

E lesne de înțeles de ce primii oameni au domesticit câinii, aceștia ferindu-i de alte animale sau dușmani, ajutându-i la transportul diverselor bunuri ș.a., dar mai greu de înțeles e cum s-a întâmplat acest lucru. Un studiu publicat de Scientific Reports arată că decisiv a fost faptul că oamenii nu puteau digera atâtea proteine animale, drept pentru care le-au aruncat lupilor.

ADVERTISING

După peste un secol de studii, oamenii de știință au căzut de acord că acesta a fost primul pas către domesticire, arată Scientific American.

Oamenii de știință conduși de cercetătorul finlandez Maria Lahtinen își propuseseră să studieze dieta vânătorilor culegători din Pliestocen, în urmă cu 20.000 – 15.000 ani în urmă, o perioadă extrem de rece. În astfel de vremuri, oamenii se hrăneau mai mult cu proteine animale, pe care, însă, le digerau mai greu. Dacă exagerau cu mâncatul, apărea diareea. Se putea ajunge la intoxicație și chiar moarte urmându-se o astfel de dietă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prin urmare, având carne din abundență, oamenii o aruncau și lupilor, care, în timp, au devenit din ce în ce mai docili, văzând că primesc hrană și nu mai trebuie să muncească atât pentru ea.

Citește și Ce-au găsit oamenii de știință în stomacul unui cățel de acum 14.000 de ani

Deloc întâmplător, rămășițele primilor cîini domesticiți au fost găsite în zonele care, la acea vreme, erau și foarte reci, se mai arată în raport.

Vezi și Ce le facem animalelor de tot felul, din ”bunătate”

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇