Efectul distructiv al oamenilor asupra animalelor este binecunoscut, dar noi și noi dovezi apar. Un nou studiu arată că, fără să vrem, facem rău tuturor speciilor de animale, de la cele blănoase până la păsări sau pești, chiar și atunci când încercăm să le ajutăm.
Cercetarea publicată de jurnalul PLOS Biology arată că animalele sălbatice își pierd rapid abilitatea de a mirosi și de a evita dușmanii naturali odată ce intră în contact cu oamenii, arată IFL Science.
Studiul a trecut în revistă nu mai puțin de 173 de cercetări anterioare, care s-au concentrat pe 102 specii de animale domesticite, captive sau care trăiesc în medii urbanizate.
În sălbăticie, multe astfel de animale au tactici inteligente de a se pune la adăpost din fața unui prădător, desăvârșite de milioane de ani de evoluție. Dar cercetările arată că orice contact cu oamenii duce la o rapidă deteriorare a acestora.
Citește și Rămășițele unei pisici care a trăit acum 1.000 de ani spun o întreagă poveste
E nevoie de mai puțin de o generație ca astfel de schimbări comportamentale să apară.
Concluzia studiului era cumva intuită de oamenii de știință, dar nu se știa cât de repede apar aceste schimbări. Totuși, în cazul animalelor care trăiesc liber în medii urbanizate, aceste schimbări apar de trei ori mai lent decât în cazul animalelor domestice, de exemplu.
Cel mai rapid apar schimbările în cazul ierbivorelor, comparativ cu carnivorele, mai arată studiul. La fel, animalele solitare sunt mai expuse acestui risc decât cele ”mai sociale”.