„Cometa diavolului” se vede o dată la peste 70 de ani și acum e momentul. Notează-ți ziua!

„Cometa diavolului” se vede o dată la peste 70 de ani și acum e momentul. Notează-ți ziua!

Numită științific 2P/Pons-Brooks, dar mai cunoscută ca fiind ”Cometa diavolului”, aceasta a fost văzută ultima oară în 1954. Cum își încheie orbita la fiecare 71,3 ani, urmează o perioadă în care astronomii, inclusiv cei amatori, vor fi cu ochii pe cer. Următoarea dată va putea fi observată abia în 2095.

Punctul de maximă vizibilitate va fi 21 aprilie, dar cometa cu un diametru de 39 de kilometri este vizibilă de pe Pământ încă de săptămâna aceasta, scrie The Independent.

De culoare verde, „Cometa diavolului” își trage porecla de la două ”coarne” din coada sa, care nu sunt altceva decât erupțiile de gaz și gheață care se formează în urma fisurilor care apar în interiorul nucleului.

ADVERTISING

O astfel de erupție a avut loc anul trecut, făcând-o să strălucească de o sută de ori mai mult decât de obicei.

Din păcate, însă, după cum scrie Live Science, cometa, asemănătoare și unei potcoave, începe să-și cam piardă ”coarnele”, care foarte curând vor dispărea total.

De-a lungul timpului, de la descoperirea sa, în 1812, cometa, de peste 3 ori mai mare ca Everestul, a fost botezată în multe feluri, printre care și ”Șoimul Mileniului”.

Cometa a fost văzută deja pe cerul nopții în Spania, iar experții cred că ar trebui să devină tot mai strălucitoare în următoarele săptămâni, pe măsură ce se apropie mai mult de soare.

Comet 12P/Pons-Brooks: online observation – 12 Mar. 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇