Astronomii au descoperit 3 noi sateliți pe orbitele lui Uranus și Neptun

Astronomii au descoperit 3 noi sateliți pe orbitele lui Uranus și Neptun

Astronomii au descoperit trei noi sateliți care orbitează Uranus și Neptun, cele mai îndepărtate planete din sistemul nostru solar.

Cei trei sateliți – unul care orbitează Uranus, primul descoperit după 20 de ani, și doi care orbitează Neptun – ridică numărul total de sateliți din jurul lui Uranus la 28 și pe cei ai lui Neptun la 16, scrie Science Alert.

Cele trei luni descoperite recent sunt cele mai puțin luminoase găsite vreodată în jurul acestor două planete gigantice de gheață cu ajutorul telescoapelor de la sol. A fost nevoie de procesare specială a imaginii pentru a dezvălui asemenea obiecte cosmice”, a explicat Scott S. Sheppard, de la Carnegie Institution for Science.

ADVERTISING

Lunile nu au fost încă denumite oficial, dar, conform convențiilor de denumire, noua lună a lui Uranus va purta numele unui personaj din operele lui Shakespeare, iar cele ale lui Neptun vor avea nume din mitologia grecească.

Luna lui Uranus, denumită provizoriu S/2023 U1, este și cel mai mic satelit al planetei, având un diametru de aproximativ 8 kilometri și o perioadă orbitală de 680 de zile.

Cea mai strălucitoare dintre cele două luni ale lui Neptun descoperite acum, denumită momentan S/2002 N5, are un diametru de 23 de kilometri și un interval orbital de 9 ani.

ADVERTISING

Cealaltă, numită pentru moment S/2021 N1, are un diametru de 14 kilometri și înconjoară Neptun în 27 de ani tereștri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇