Neptun și inelele sale misterioase, așa cum nu au fost văzute vreodată (Video)

Neptun și inelele sale misterioase, așa cum nu au fost văzute vreodată (Video)

Telescopul James Webb, cel mai puternic telescop spațial, a reușit să surprindă detalii cu Neptun nemaivăzute de la misiunea Voyager 2, din 1989. Iar imaginile sunt net superioare celor de acum peste 30 de ani.

Încă de la descoperirea sa, în septembrie 1846, planeta a continuat să fascineze astronomii de pretudindeni. Gigantul de gheață, care face un tur împrejurul Soarelui la fiecare 164,8 ani, a fost surprins în amănunt de telescopul Webb, la fel și inelele, ba chiar și câteva dintre lunile sale. Iar totul are o claritate fără precedent, arată IFL Science.

ADVERTISING

”Au trecut trei decenii de când am văzut ultima dată aceste inele translucide și prăfuite și este pentru prima dată când le-am văzut în infraroșu”, a spus Heidi Hammel, expert în planeta Neptun și om de știință interdisciplinar în proiectul Webb.

Întunecat, rece și biciuit de vânturile supersonice, Neptun este o planetă îndepărtată din sistemul nostru solar. Planeta și vecinul său Uranus sunt cunoscuți ca „giganți de gheață”, deoarece interioarele lor sunt alcătuite din elemente mai grele decât giganții gazoși Jupiter și Saturn, care sunt mai bogați în hidrogen și heliu.

ADVERTISING

În noile imagini, Neptun este alb, spre deosebire de aspectul albastru tipic pe care îl are în imaginile capturate la lungimi de undă vizibile ale luminii. Acest lucru se datorează faptului că metanul gazos, care face parte din componența chimică a planetei, nu pare albastru pentru Camera în infraroșu apropiat (NIRCam) a lui Webb.

De asemenea, pe lângă câteva inele înguste și clare, vizibili în imagini sunt și norii de gheață de metan, dungi luminoase și pete care reflectă lumina Soarelui înainte ca aceasta să fie absorbită de gazul metan.

ADVERTISING

Webb a surprins în imagini, de asemenea, șapte dintre cele 14 luni cunoscute ale lui Neptun, inclusiv cea mai mare lună a sa, Triton, care se mișcă în jurul planetei pe o orbită neobișnuită, înapoi. Astronomii cred că Triton a fost parte dintr-un obiect din Centura Kuiper, o regiune de obiecte înghețate la marginea sistemului solar, care a căzut în strânsoarea gravitațională a lui Neptun.

Situat de 30 de ori mai departe de Soare decât Pământul, Neptun se deplasează prin orbita sa solară în regiunea îndepărtată și întunecată a sistemului solar exterior. La acea distanță, Soarele este atât de mic și slab, încât amiaza de pe Neptun este asemănătoare cu un amurg slab pe Pământ, scrie și CNN.

Pan of Webb’s First Views of Neptune


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇