A fost dezvoltată o nouă baterie pentru mașini electrice: Poate elimina unul dintre cele mai mari dezavantaje

A fost dezvoltată o nouă baterie pentru mașini electrice: Poate elimina unul dintre cele mai mari dezavantaje
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Un grup de cercetători sud-coreeni a dezvoltat o nouă baterie pe bază de sodiu care se poate încărca în doar câteva secunde, ceea ce ar putea elimina unul dintre cele mai mari neajunsuri ale mașinilor electrice.

Bateriile sodiu-ion există deja de ceva vreme, însă ele prezintă dezavantajul unei densități energetice mai mici decât în cazul bateriilor litiu-ion, având implicit o autonomie mai redusă, relatează Techopedia.

Încorporând materiale îmbunătățite în anozii și catozii din componența bateriei, echipa de la Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) a creat un sistem de stocare a energiei sodiu-ion hibrid cu încărcare rapidă și cu o densitate energetică ultraridicată.

ADVERTISING

Un alt avantaj al bateriilor pe bază de sodiu este acela că sarea e mult mai ieftină de litiul, folosit în general pentru bateriile vehiculelor electrice.

Potrivit Departamentului american pentru Energie, durata medie de încărcare la stațiile de încărcare rapidă cu plată între 2020 și 2023 a fost de 42 de minute. Sesiunile de încărcare îndelungate sunt unul dintre motivele care descurajează consumatorii să facă tranziția de la vehiculele alimentate cu combustibili fosili și ridică îngrijorări privind siguranța pentru categoriile vulnerabile de utilizatori.

ADVERTISING

Echipa de la KAIST nu este singura care lucrează la tehnologii care să facă mașinile electrice mai ușor de adoptat.

Producătorul auto chinez IM Motors a prezentat recent o baterie de tip solid-state cu încărcare ultrarapidă, care oferă în același timp o autonomie mai mare.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇