Tehnologia care transformă orice sursă de lumină în energie, așa încât să nu mai avem nevoie de baterii

Tehnologia care transformă orice sursă de lumină în energie, așa încât să nu mai avem nevoie de baterii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O companie californiană a dezvoltat un tip de celule solare pentru interior, care pot transforma orice sursă de lumină în energie. Cu ajutorul acestor celule, dispozitive folosite zilnic, precum telecomenzile sau tastaturile wireless, n-ar mai avea nevoie, practic, de baterii pentru a funcționa.

Dispozitivele prevăzute cu astfel de celule ar putea fi, totodată, mai mici și mai ușoare.

Echipa de la Ambient Photonics a prezentat această tehnologie, la care lucrează din 2019, cu ocazia evenimentului CES 2024 din Las Vegas, scrie Euronews.

ADVERTISING

Celulele solare sunt bifaciale, adică pot capta lumina cu ambele fețe, și pot fi printate în orice dimensiune. Ele pot transforma în energie atât lumina naturală, cât și lumină artificială precum cea provenită de la LED-uri sau becuri cu halogen, astfel încât pot încărca în mod continuu dispozitivele.

Tehnologia beneficiază de sprijinul Amazon, prin Climate Pledge Fund pentru inovații verzi. De asemenea,  Ambient Photonics  a încheiat un parteneriat cu Google pentru a lansa anul acesta primul dispozitiv cu celule solare bifaciale.  

ADVERTISING

”În lumea de astăzi, produsele electronice conectate necesită energie continuă, care de prea multe ori provine de la baterii de unică folosință sau reîncărcabile”, spune Bates Marshall, cofondator și CEO Ambient Photonics.

”Tehnologia celulelor solare bifaciale este revoluționară pentru dispozitive de tot felul. Ne putem imagina o mulțime de dispozitive conectate, incluzând etichete electronice pentru rafturi, senzori pentru clădiri și altele, care nu numai că se alimentează singure mai eficient în lumină ambiantă, dar pot fi concepute și instalate într-o varietate de moduri flexibile și pot funcționa indiferent de formă sau de orientare”, explică Marshall.

ADVERTISING

În plus, nu vor mai sfârși la groapa de gunoi miliarde de baterii, iar companiile își vor putea reduce emisiile de carbon, adaugă el.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇