Inteligența artificială a descoperit un material care schimbă viitorul bateriilor: Reduce cu până la 70% necesarul de litiu

Inteligența artificială a descoperit un material care schimbă viitorul bateriilor: Reduce cu până la 70% necesarul de litiu
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

O substanță care poate reduce cantitatea de litiu folosită la fabricarea bateriilor a fost descoperită cu ajutorul inteligenței artificiale (AI).

Noul material descoperit cu ajutorul AI poate reduce cu până la 70% necesarul de litiu pentru baterii, spun cercetătorii de la Microsoft și cei de la Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), din cadrul Departamentului Energiei din SUA.

De la descoperirea sa, substanța a fost folosită pentru alimentarea unui bec, relatează BBC.

Cercetătorii de la Microsoft au utilizat AI și supercomputere pentru a restrânge 32 de milioane de potențiale materiale anorganice la 18 candidați promițători. Procesul de selecție care ar fi durat peste două decenii. dacă s-ar fi derulat prin metode clasice de laborator. s-a încheiat în doar două săptămâni.

ADVERTISING

Cu totul, de la început până la dezvoltarea unui prototip de baterie cu noua substanță, au fost necesare mai puțin de nouă luni de muncă, grație unui sistem de AI și supercomputere (combinarea mai multor computere puternice care rezolvă rapid sarcini științifice și calcule matematice).

Una dintre misiunile echipei de cercetare a fost "să comprime 250 de ani de descoperiri științifice în următorii 25", a spus Jason Zander, vicepreședintele executiv al Microsoft. "Și credem că o tehnologie ca aceasta ne va ajuta să facem asta. Acesta este modul în care cred că se va realiza acest tip de știință în viitor", a adăugat el.

După ce programul computerizat a identificat cei 18 candidați, experții în baterii de la PNNL i-au analizat și au ales substanța finală cu care să lucreze în laborator, cu obiectivul de a reduce necesarul de litiu pentru baterii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Materialul descoperit cu ajutorul AI, denumit provizoriu N2116, este un electrolit cu stare solidă ce provine dintr-o materie primă și are potențialul de a deveni o soluție sustenabilă de energie, întrucât bateriile cu stare solidă sunt mai sigure decât litiul tradițional lichid sau cu gel.

În viitor, bateriile cu stare solidă pe bază de litiu promit o capacitate de stocare mai mare, cu mii de cicluri de încărcare.

Denumit "aurul alb" din cauza valorii ridicate de piață și a culorii sale argintie, litiul este o componentă de bază a bateriilor reîncărcabile (baterii litiu-ion), care alimentează numeroase dispozitive electronice și mașini electrice.

ADVERTISING

Cererea pentru acest material a crescut enorm în ultimii ani odată cu dezvoltarea sectorului mașinilor electrice, iar lumea s-ar putea confrunta cu o penurie de litiu în 2025. Potrivit Agenției Internaționale a Energiei (IEA), se estimează că cererea de baterii litiu-ion va crește de zece ori până în 2030, astfel că producătorii cresc constant capacitățile de fabricare pentru a face față solicitărilor.

În plus, extracția de litiu este controversată, întrucât durează mai mulți ani și are un impact considerabil asupra mediului. Acest tip de minerit consumă cantități imense de apă și energie, iar procesul produce reziduuri toxice și afectează zona din care se extrage zăcământul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇