Bateria care poate încheia era combustibililor fosili. Și este atât de simplu!

Bateria care poate încheia era combustibililor fosili. Și este atât de simplu!
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Pietrele încinse ar putea sta la baza dezvoltării unui nou sector al stocării de energie regenerabilă, estimat la mii de miliarde de dolari. Pe cât de simplu sună, pe atât de simplu și este, susțin reprezentanții Antora Energy, un start-up care dezvoltă soluții prin care o resursă ieftină și disponibilă să poată să facă posibilă funcționarea celor mai mari – și mai poluante – uzine ale lumii cu energie regenerabilă.

”Oamenii au uneori impresia că ne insultă când spun: ‘Ei bine, asta sună foarte simplu’. Dar noi spunem: ‘Exact asta este ideea’”, spune Andrew Ponec, fondatorul Antora Energy, într-un reportaj CNN.

ADVERTISING

De la fabricarea hârtiei la producția betonului, industriile necesită cantități uriașe de căldură, care sunt obținute prin arderea de combustibili fosili. Întrucât uzinele trebuie să funcționeze non-stop, sursele regenerabile de energie, deși mai accesibile ca niciodată, nu sunt o opțiune viabilă, dată fiind natura lor intermitentă.

În prezent, Antora testează în California un prototip de baterie constând într-o cutie modulară de mărimea unui container de marfă, izolată termic, umplută cu blocuri de grafit încălzite cu ajutorul luminii solare captate de mii de panouri fotovoltaice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Blocurile de grafit sunt larg disponibile, ele fiind produse în cantități foarte mari pentru diverse industrii.

Obiectivul este ca aceste baterii, care sunt mai accesibile decât bateriile litiu-ion, să devină o alternativă mai ieftină la utilizarea combustibililor fosili.

“Chiar acum, pietrele din cutie au circa 1.600 de grade Celsius. Mai fierbinte decât punctul de topire pentru oțel”, spune Ponec.

Echipa de la Antora încearcă să găsească cea mai eficientă combinație de roci și alte materiale pentru a stoca energie. Grafitul prezintă un potențial deosebit deoarece poate reține atât de multă căldură încât strălucește mai intens decât soarele, potrivit lui Ponec. Sistemul este gândit astfel încât căldura stocată să poată fi eliberată ca lumină, care poate fi apoi convertită în electricitate sau poate fi folosită pentru încălzirea echipamentelor necesare producerii cimentului și a oțelului, de exemplu.

ADVERTISING

Antora a strâns până acum 80 de milioane de dolari de la investitori între care se află și Bill Gates pentru a-și duce mai departe planurile. Nu este singura companie care a îmbrățișat această abordare inovatoare. O soluție similară a dezvoltat și Rondo, un alt start-up californian, care folosește cărămizi refractare pentru stocarea energiei regenerabile.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇