O companie din Scoția a dezvoltat o turbină eoliană cu formă de fagure, mai ieftină și mult mai ușor de montat decât cele clasice. Iar acestea nu sunt singurele avantaje.
Imensele turbine eoliene amplasate pe câmpii sunt costisitoare și greu de instalat și de întreținut. În plus, au nevoie de mult spațiu și au, totuși, un impact asupra ecosistemului. O companie din Glasgow, Scoția, propune un model mai economic, ușor de montat și foarte eficient.
Katrick Technologies, startup care se concentrează pe cercetarea tehnologiilor de inginerie inovativă și dezvoltarea de concepte prietenoase cu mediul, lucrează de mai mulți ani la perfecționarea unor turbine în formă de fagure, mult mai compacte, care pot fi amplasate în zone urbane, pe clădiri sau pe construcții similare, relatează The Cool Down.
Cum funcționează fagurele eolian
Aceste structuri folosesc profile aerodinamice oscilante sub forma unor planșe pentru a capta vântul în locul elicelor clasice. Noul format permite chiar și captarea celor mai slabi curenți de aer, producând mai multă energie sustenabilă.
"Profilele aerodinamice convertesc energia cinetică a vântului în oscilații mecanice convergente și convertite în electricitate", explică Katrick Technologies. Altfel spus, planșele oscilante joacă rolul elicei turbine clasice, captând mișcarea vântului și transformând-o în energie.
Grație designului static, vor fi evitate coliziunile cu stolurile de păsări, așa cum se întâmplă în cazul turbinelor clasice, întrucât planșele flexibile se mișcă încet în anumite secțiuni restrânse din fagure.
Compania nu a precizat, deocamdată, dacă acest model e mai puțin dăunător pentru păsări, însă în jurul acestor turbine ar putea fi amplasate grilaje pentru a împiedica pătrunderea animalelor și a resturilor vegetale sau a deșeurilor.
Pe lângă dimensiunile reduse și mentenanța mai ieftină, fagurele eolian are un impact minim asupra mediului și este durabil.
Un kilometru de faguri pentru 80.000 de Tesla
Există, însă, și unele opinii critice. MIT Technology Review nota în 2015 că în pofida costului redus și a impactului mic asupra mediului, aceste turbine fără elice generează mai puțină energie și, implicit, un profit scăzut. În plus, pentru a produce același volum de energie precum turbinele verticale, ar fi nevoie de mai mulți faguri care ar ocupa, implicit, mai mult spațiu în plan orizontal.
"Doar 1 km din panourile noastre de pe marginea drumului ar putea încărca 80.000 de mașini Tesla de 90 kW sau pot alimenta 760 de case în fiecare an", precizează Katrick Technologies pe site-ul său.
În orice caz, avantajele designului compact, mai simplu și mai sigur, pot surmonta orice neajuns. Energy Industry Review a scris că acest design "ar putea revoluționa modul în care este generată energia regenerabilă".
Și alte companii explorează inovații în sectorul energiei eoliene. Aeromine, o firmă din Texas, a creat o turbină compactă și eficientă inspirată din cursele auto care funcționează în tandem cu panourile solare, un proiect aflat în faza de dezvoltare.
De asemenea, Airloom Energy, un startup din statul american Wyoming, propune un sistem format dintr-o șină ovală susținută de stâlpi și mai multe ”pale” atașate vertical, care, atunci când bate vântul, se deplasează în jurul șinei generând energie electrică. Noul design reușește să producă la fel de multă energie ca turbinele eoliene tipice cu pale uriașe, însă cu mai puține componente.
T.D.